Pixabay
Ilustracija

Često slušamo kako su čajevi zdravi, pa se pitamo koji od njih su najbolji za naš organizam. Poznato je u našem narodu da su nana i kamilica lekoviti, ali to nisu jedini čajevi koje treba da pijemo. Nutricionista Branka Mirković otkrila je koji čaj može da zameni kafu i šta je najzdravije da pijemo.

– Dobro je što se sve više piju čajevi.Mnoge zemlje imaju tradiciju i kulturu ispijanja čaja.Mi smo nažalost pili čajeve samo kada smo bolesni.Zato male preporuke koje mogu da pomognu u odluci koje čajeve da pijete- objašnjava Branka.

Crni i zeleni čaj

Pravi čajevi su samo od suzenog lisća zelenog nefermentisanog i crnog fermentisanog lista grma čaja.Sadrže mnogo taina koji je veoma sličan kofeinu, podiže energiju, i zato se preporučuju ujutru i u toku dana.Uveče mogu da izazovu nesanicu.Ako dodajete limun sačekajte da se malo prohladi da ne uništite vitamin C iz limuna. Med se dodaje u prohlađen čaj.Pije se bez šećera ili zaslađen, a moze i sa mlekom ili pravom slatkom pavlakom.

Geografsko poreklo

Od crnih i zelenih čajeva najpoznatiji su indiski, japanski i cejlonski.Razlikuju se po aromama.

Biljni čajevi

– Poznati kao lekoviti čajevi u fitoterapiji odnosno lečenju sušenim biljem. Svaka vrsta biljnog čaja se preporučuje za određene tegobe ali i preventivno. Priprema je prelivanje vrelom vodom i mora malo poklopljen da odstoji. Dodaci po izboru- kaže ona.
Poznato je da je nana zdrava, a Mirković otkriva za koji deo tela je važna.

“Nana je odlična za digestivni trakt, posebno za creva. Kamilica je antiseptik, hladi i odlična je protiv upala. Poznati su kantarion, zalfija, planinski, rtanjski kao i razne mešavine.

Čaj od šipka i hibiskusa su jarko crvene boje i bogati vitaminima i mineralima. Moderne mešavine čaja sa dodacima raznih vestačkim aromama i ukusima su uvek lošijeg kvaliteta, bez obzira na cenu.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here