pixabay.com

Rase koje imaju ravnu njušku poput mopsa i buldoga imaju 17 puta veći rizik od dobijanja sunčanice, upozoravaju naučnici.

Kako kažu, reč je o rasama koje imaju male lobanje i kratak nos, koje se zbog toga teže hlade dahtanjem i ne bi ih trebalo duže vreme da se zadržavaju na suncu.

Naučnici su do ovog alarmantnog otkrića došli nakon što su proučili podatke o 9000 pasa širom Velike Britanije. Čau čau ima 17 puta veće šanse da pretrpi toplotni nego labrador, omiljena rasa u zemljama širom sveta.

Sledi buldog pa francuski buldog, bordoška doga, kavalirski španiejl kralja Čarlsa, pa mops.

– Psi se hlade dahtanjem. Kad nemaju izvučen nos, dahtanje je manje efikasno. Zapravo, brahiocefalične rase mogu dahtanjem da generišu više toplote nego što je gube – pojasnila je veterinarka Emili Hal sa Univerziteta Notingem Trent.

Ova studija, najveća takve vrste, otkrila je 400 potvrđenih slučajeva sunčanice kod pasa u 2016. godini pri čemu je 56 životinja, jedna od sedam, umrlo. Generalno su psi s ravnim njuškama bili dvostruko skloniji sunčanici, prenosi portal ntu.ac.uk.

Potražnja za ovakvim rasama pasa je u porastu. Mnogi pate od zdravstvenih problema kao što su otežano disanje te im treba skupu veterinarska nega.

Naučnici su naveli i da su pod rizikom i neke rase koje nemaju ravnu njušku poput hrta, zlatnog retrivera i springer španijela. Psi koji su gojazni ili mišićavi takođe bi trebalo da se klone sunca.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime