Ovih 5 srpskih sportista su najveći vernici!

0

U proteklih 15-20 godia i crkva je shvatila da sport i religija idu zajedno i sveštenici i monasi dosta pomažu i ohrabruju naše sportiste da izdrže u postu tokom teških treninga i takmičenja.

Od velikih vernika kod nas poznati su srpski košarkaši Dejan Bodiroga i Dejan Tomašević, kao i Tadija Dragićević, pa Crnogorac Nikola Peković, a od ostalih isticali su se Novak Đoković i Mateja Kežman.

FoNet/AP
Privilegovan zbog priznanja SPC: Novak Đoković
 

Novak Đoković

Novak Đoković najbolji srpski sportista svih vremena mnogo pažnje posvećuje religiji a ne mali broj puta je donirao ogromne svote novca za obnovu hramova. Nole je takođe dobio najveće priznaje SPC orden Svetog Save

"Poštujem priznanja koja sam dobio od Srpske pravoslavne Crkve, to je ogromna čast i osećam se privilegovanim zbog toga".

"Opet, nisam ograničen bilo kojom religijom, ili nečim drugim. Poštujem slobodu izbora i ako bi i drugi ljudi mislili tako, svet bi bio mnogo bolje mesto za život", rekao je nedavno naš as.

Vesti – M. TODOROVIĆ

Dejan Bodiroga

Legendarni srpski košarkaš a sada potpredsednik KSS Dejan Bodiroga već 15 godina živi u skladu sa religijom. On je i nosilac ordena Svetog Save najvećegu ovoj kategoriji ordenja.

"Za mene je rođenje Hrista prevashodno veliki praznik. Proslava Božića, Badnje veče, odlazak na liturgiju, pričest i porodica na okupu, sve to predstavlja radost", kaže Bodiroga i dodaje:

"Kršten sam 2000, ali pre petnaestak godina sam počeo da posvećujem veću pažnju religiji".

"To je uvek bilo deo mene, a trebalo bi svakog čoveka da u nekom trenutku dotakne. Jednostavno, u sebi sam osetio da mi je potrebna molitva".

"Krstio sam se pod Ostrogom, a za moj duhovni povratak korenima veliki značaj imali su vladika Atanasije i vladika Grigorije", objasnio je potpredsednik KSS za Sportski Žurnal pre nekoliko godina.

FK Partizan

Mateja Kežman

Bivši fudbaler Partizana Mateja Kežman je poznat kao veliki vernik. Još dok je igrao u Partizanu a i kasnije u inostranstvu redovno je postio tokom Božićnog posta čak i kada je igrao velike utakmice.

Svojim donacijama je pomagao manastir Đurđevi Stupovi ali i mnoge druge organizacije.

"Sigurno je da živim hrišćanski. Verujem u boga i poštujem sve kanone i naravno, pravoslavni sam hrišćanin. Mnogo mi znači vera u Boga na svakom planu, psihološkom i opštem, tako da svoju porodicu usmeravam u tom pravcu", rekao je Kežman.

"Molim se bogu svakodnevno. Nebitno je da li je to samo na sportskom planu ili uopšte na privatnom. Pomažem i sebi, i još jedanput kažem: mnogo mi znači jer sam pronašao sebe u svemu tome".

Dejan Tomašević

Nije tajna da je potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije i predsednik Pravoslavnog sportskog društva Dejan Tomašević  veliki vernik, koji je više puta išao na hodočašće u Jerusalim.

Ni u jednom intervjuu ne zaboravi da pomene da mu je vera u boga pomogla u životu, da žali one koji nemaju osećaj sveprisustva božjeg, kao i da deli ljude na one koji veruju i one koji ne veruju u Raj i Pakao.

Fonet/A.K.

Vladimir Stojković

Bivši golman Partizana i aktuelni čuvar mreže reprezentacije Srbije, Vladimir Stojković veliki je vernik. Već godinama pomaže obnovu manastira Đurđevi stupovi, nadomak Novog Pazara, u Starom Rasu.

A tu je nedavno krstio i sina Lava.

"Vladimir je naš prijatelj i dosta nam je pomogao", rekao je iguman manastira otac Gerasim…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here