Ovo će poskupeti od 1. januara!

0

blog.maia-intelligence.com
Dobra vest za benzin, ali šta ćemo s mlekom i dezodoransom? Korpa će izgleda biti sve praznija
 

Da predviđanja nisu samo puste želje vozača na domaćim drumovima, potvrdio je i prvi čovek Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko.

– Cena goriva na benzinskim pumpama u Srbiji nastaviće da pada narednih meseci, što je povezano sa cenom sirove nafte – rekao je Kravčenko. Osim što će vozači u svoj rezervoar sipati više goriva za manje novca, pad cene benzina bi za sobom trebalo da povuče još neke cene.

– Benzin je od novembra do sada pojeftinio 10 odsto u proseku i to je bio direktan uticaj na inflaciju koja je smanjena za 0,5 odsto. Indirektan efekat će se osetiti kod proizvoda u kojima je gorivo deo troškova. Najmanje će imati efekta kod proizvodnje hemijskih proizvoda i hrane, ali bi značajno trebalo da utiče na usluge transporta. Kod taksi prevoza na primer gorivo je trećina troškova. Ono što treba sačekati je da vidimo da li će se korigovati visina akcize na gorivo koja se usvaja svakog prvog u godini – objašnjava za “24 sata” ekonomista Goran Nikolić.

On kaže da bi benzin bio još jeftiniji da dinar nije značajno oslabio u odnosu na dolar pa je pad cena sirove nafte na svetskom tržištu delom neutralisan kod nas.

Prema najavama pojedinih proizvođača, od 1. januara očekuje nas čitav talas poskupljenja. Po višim cenama i do 15 odsto prodavaće se slatkiši, alkoholna pića i grickalice, dok će riblje i mesne konzerve i čajevi biti skuplji za osam odsto.

Za oko pet odsto poskupeće kućna hemija, kozmetika, začini i med dok će prema najavama cene mleka i mlečnih proizvoda biti veće za 2,5 odsto.

Zbog slabljenja dinara građani Srbije već sada plaćaju skuplje većinu uvoznih proizvoda, a dobavljači najavljuju još veće cene ukoliko vrednost dinara nastavi da pada.

Ekonomista Goran Nikolić međutim veruje da korekcije neće bitidrastično velike.

– Već sada je tražnja pala jer su oborene plate i penzije. Ako nema velike tražnje nema ni velike inflacije. Možete da stavite bilo koju cenu, ali to vam je džaba ako nemate kupca – kaže Nikolić.

Jedino što bi moglo da podigne inflaciju je povećanje regulisne cene struje što kako Nikolić kaže treba očekivati već na proleće.

Najavljena poskupljenja od 1. januara 2015. godine
Mleko i mlečni proizvodi 2,5 odsto
Kućna hemija, kozmetika 5 odsto
Paštete, mesni naresci 8 odsto
Grickalice 10 odsto
Alkoholna pića 10 odsto
Slatkiši 15 odsto

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here