FSS
Dragan Stojković Piksi

Novoformirana Superliga Evrope nikoga nije ostavila ravnodušnim. Takmičenje bogatih, koje će potisnuti Ligu šampiona u neki drugi plan naišlo je uglavnom na osudu ljubitelja fudbala, asocijacija i UEFA, koja je najavila tužbe i zabrane.

I selektor Srbije, Dragan Stojković Piksi priklonio se talasu koji osuđuje formiranje novog takmičenja. Smatra da je fudbal mnogo više od 12 klubova.

– Mislim da polarizacija nije dobra i da ne upotrebim neku ružniju reč, ali ovo je neka vrsta bezobrazluka, da se uopšte dođe na tu ideju. Koliko čujem, tu je uleteo američki novac… Klubovi koji su se odlučili na ovako nešto su odlučili da se distanciraju od svih ostalih. Pa gospodo, jeste li vi izmislili taj fudbal? Fudbal je malo širi pojam od vas 12 ili koliko vas ima – rekao je on za Kurir.

Dodaje da misli da UEFA i FIFA neće tako lako dići ruke od Lige šampiona, te da treba očekivati jaku reakciju. Smatra da će biti zanimljivo videti da li će doći do izbacivanja svih tih klubova iz domaćih takmičenja.

– Ne treba zaboraviti da je Liga šampiona najbolje, najkvalitetnije takmičenje, računajući sve sportove. Kome sad ona smeta? To je ozbiljan šamar za UEFA i FIFA, na kraju krajeva. A, da li će oni to dozvoliti, mislim da neće. Ali, ključeve ovog problema možda drže nacionalni savezi, pa treba da poruče klubovima „ako hoćete da igrate ovu Evropsku Superligu, onda ne možete da igrate nacionalne lige“. Pa da vidimo italijansku ligu bez Juventusa, Milana i Intera. Da li bi navijači to podržali? Da li će navijači Mančester junajteda biti srećniji ako gledaju svaki treći dan Real Madrid, Barselonu, Juventus i ne znam koga još? Pa neće! Oni žele da gledaju svoju tradiciju, istoriju, a to je da igraju protiv klubova iz liga koje potiču – ističe Piksi.

A gde je u svemu tome srpski fudbal? Šta će se desiti sa našim klubovima u čitavoj toj priči? I ne samo sa našim.

– Ma, nema ga na mapi! Ne samo srpski fudbal, već generalno čitav fudbal. Portugalski, holandski… Ali, ovde se radi o novcu. Nemam ništa protiv da novac bude pokretač svega, fudbal zaista teško da može da funkcioniše bez ulaganja. Međutim, ovo je jedna vrsta preterivanja, da bogati i moćni postanu još bogatiji, a to može da im se vrati kao bumerang – istakao je Piksi.

Šali se da će uskoro doći vreme kada će srpski klubovi ponovo zasesti na evropski tron, kada su već oni najbogatiji odlučili da igraju privatno.

– Super, sad ćemo sigurno biti svetski šampioni. Ma, neće doći do toga, nisu toliko ludi da bi doveli pitanje igrača hoće li igrati za svoju reprezentaciju. Naći će se neko rešenje, ali ovakvo kakvo je predočeno nije dobro za fudbal – zaključio je selektor Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here