pixabay.com

Ako ste primetili da vam kosa opada više nego što bi trebalo, mogući uzrok problema može se nalaziti u konzumaciji ove hrane.

Istraživanje koje je sproveo tim naučnika sa Medicinskog i stomatološkog univerziteta u Tokiju bavilo se efektom konzumacije hrane sa visokim sadržajem masti na organizam – posebno na pojačan gubitak kose. Ova studija objavljena je u časopisu “Nature”, a došla je do ne toliko iznenađujućih podataka.

Naime, sproveden je eksperiment nad dvema grupama miševa. Jedna grupa je dobijala standardnu hranu, dok je druga dobijala dosta masniju. Istraživači su pretpostavljali da će oni miševi koji su jeli hranu sa većim procentom masti izgubiti više dlake od prve grupe koja je dobijala manje masnu hranu. I bili su u pravu. Za četiri dana, miševima koji su jeli masniju hranu pojavili su se pečati na telu bez dlaka.

Ono što je još primećeno jeste da su stariji miševi najviše bili pogođeni ovom pojavom. Zaključak je bio da je verovatnije da će starije osobe koje ne vode računa o svojoj ishrani izgubiti više kose.

Gubitak kose

Iako većina misli da problem ćelavosti i gubitka kose uglavnom pogađa muškarce, istraživanja su pokazala da oko 50 procenata žena tokom života doživi primetan gubitak kose.

Postoji mnogo faktora koji utiču na znatno proređivanje kose. Konzumacija masne hrane može biti jedan od uzročnika. Ukoliko smatrate ili vam lekar ukaže da je to i kod vas slučaj, možete pokušati da regulišete ishranu i verovatno uspeti da usporite brzinu opadanja kose.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here