EPA/Daniel Novotny
Predsednik Austrije Aleksander van der Belen

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen obratio se večeras građanima povodom istrage tužilaštva o proneveri i mitu, kojom je obuhvaćen i kancelar Sebastijan Kurc, ističući da se radi o krizi vlade, a ne krizi države.

– Ovo što vidimo je kriza vlade, ali ne i državna kriza. Država i njena administracija funkcionišu, i to se vidi. Osnove pravne države su netaknute, podela vlasti funkcioniše, a to se pokazalo i poslednjih dana i tako će biti i ubuduće – objasnio je on.

Van der Belen je podsetio da će se uvek građanima obratiti u teškim vremenima i transparentno ih informisati o situaciji. Građanima je rekao da su u sredu ujutro svi u zemlji bili svedoci neuobičajenog događaja.

– Sprovedeni su pretresi, a tako i kabineta kancelara. Tužilaštvo vodi istragu i protiv kancelara. Radi se o teškim optužbama – proneveri i mitu. Zadatak je pravosuđa da se istraže sve sumnje. Ne znamo da li će ova istraga voditi ka podizanju optužnice i do tada vlada pretpostavka nevinosti – objasnio je predsednik Austrije.

Van der Belen je kazao da se vidi nešto što nije dobro po demokratiju, a čuje se i ton nepoštovanja prema osobama i institucijama.

– Ja imam drugačija očekivanja od politički odgovornih ljudi. Svaka osoba je nevina dok ne bude osuđena – poručio je on.

Van der Belen je istakao da istovremeno građani imaju pravo na vladu koja funkcioniše.

– Nalazimo se pred teškim zadacima, kao što je savladavanje pandemije, usvajanje budžetskih smernica za borbu protiv klimatskih promena. Delotvornost vlade je sada dovedena u pitanje – kazao je on.

Preneo je da je obavio razgovor sa parlamentarnim strankama, kako bi dobio sliku o stanju i poverenju koje vlada ili ne vlada među njima.

– U ovoj fazi je važno da sve osobe najpre pomisle na državu, a partijski interesi moraju biti potisnuti. Austrija ne može sebi priuštiti egoizam. Apelujem na sve stranke posebno sada da ne razmišljaju o tome šta mogu kratkoročno da izvuku u svoju korist, već o tome šta je potrebno Austriji – podvukao je on.

Ukazao je da su za utorak opozicione stranke najavile podnošenje zahteva za glasanje o poverenju vladi.

– Poslanici će razmotriti i doneti odluku kako će ići dalje u zemlji. Sazvana je vanredna sednica, a parlament zastupa vas. Očekujem da će poslanici delovati u vašem interesu, da donesu ispravne odluke. Šta će doneti naredni dani ne može se sada reći, i to je predmet razgovora među partijama. Kao predsednik neću davati javne savete, ali moram da se brinem o tome da uvek postoji stabilna vlada, i to ću činiti i dalje. Paziću da delotvornost i integritet svih institucija budu osigurani. Paziću svim raspoloživim sredstvima i obećavam da ću narednih dana uvek gledati na celinu, pre svega dobrobit naše domovine, da se osnove suživota poštuju i da zemlja ostane u ravnoteži – poručio je on.

Van der Belen je istakao da se sigurno neće desiti da Republika bude izbačena iz ravnoteže.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here