pixabay.com

Šta jesti kad nemate apetit, a pritom vas jako boli grlo i teško vam je da progutate i gutljaj vode? Ako ste se, kao i mnogi ovih dana, našli na meti omikrona, važno je znati kako da ojačate organizam – ove namirnice možda neće u trenutku izbrisati simptome, ali će pomoći vašem telu da dobije hranljive sastojke neophodne u borbi sa virusom.

– Ljudi koji imaju omikron, nemaju baš neki apetit – kaže Robert G. Lahita, direktor Saint Joseph Health Instituta za autoimune i reumatske bolesti i autor knjige “Immunity Strong”.

– S omikronom grlo tako boli, kao da imate streptokoknu infekciju. Čak i gutanje tečnosti je bolno – objašnjava on.

Zato dr Lahita za Eat this daje listu namirnica koje biste u tom periodu mogli lakše da konzumirate, a obezbediće vašem telu potrebne sastojke.

Jogurt

Jedna od najboljih namirnica koju možete jesti ako imate omikron je jogurt. Mekan je, hladan pa godi grlu, a i pun je proteina. Možete mu dodati i sitno narezanu bananu jer je puna kalijuma.

Sladoled

Iako zvuči nekonvencionalno, sladoled hladi grlo i lako ga je progutati, a zasitiće vas. “Sladoled sadrži glukozu i proteine, tako da nećete puno gubiti na težini ako nemate apetit”, kaže Lahita.

Pića s elektrolitima

– Tečnost je bitna, a uvek je dobro i gledati da u njoj ima elektrolita, posebno ako su vam simptomi povraćenje i/ili proliv. Ako pijete ova pića i uz te simptome održavate normalne nivoe kalijuma i natrijuma u organizmu – kaže Lahita.

Supe

Supe štede grlo, a takođe su pune elektrolita. Ako imate apetit, dobro je pojesti i supu s nekim izvorom proteina i povrćem.

Proteinski šejkovi

Šejkovi su blagi i lako ih je gutati, a puni su proteina potrebnih telu kada se bori protiv infekcije.

Zeleno povrće

Ako možete jedite povrće poput brokolija, kupusa i prokelja. Sve te namirnice pune su nutrijenata koji su vam potrebni u ovom periodu.

Bolonjeze

Kada virus počne da slabi, može se desiti da vam naglo poraste apetit i imaćete želju da pojedete sve pred sobom. “Tad možete da pojedete tanjir testenine i malo podignete nivo šećera u krvi, ali ne preterujte. Da bi obrok bio ujednačen dodajte neki sos sa mesom. Recimo, bolonjeze su moj lični favorit”, kaže dr Lahita.

A šta je sa citrusima?

Iako se čini kao dobra ideja jer su puni vitamina C, dr Lahita kaže da to možda nije pametno jer su to kisele namirnice koje će biti teško gutati ako vas boli grlo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here