pixabay.com

Katalonski poslanici, kojima je oduzet zastupnički imunitet u Evropskom parlamentu, zbog optužnice podignute u Španiji, najavili su žalbu evropskom sudu pravde.

– Mi smo izgubili imunitet, ali Evropski parlament je izgubio još više, a posledično i evropska demokratija – izjavio je Karles Pudždemon na konferenciji za novinare u Briselu i istovremeno zahvalio svim poslanicima koji su glasali protiv te odluke.

U ponedeljak uveče tajnim glasanjem 404 evroposlanika glasala su za oduzimanje imuniteta Karlesu Pudždemonu, Antoniju Kominu i Karli Ponsati, dok je 247 bilo protiv, a 42 uzdržana.

Bivši predsednik katalonske vlade Pudždemon i dva člana njegove vlade, sproveli su 2017. referendum o samostalnosti Katalonije, a špansko državno tužilaštvo optužilo je njega i saradnike za neposlušnost i podsticanje na ustanak.

– Ovo je jasno politički progon protiv nas – rekao je on.

Komin je kazao da brojnost poslanika koji su se protivili skidanju imuniteta govori o nepoverenju u špansko pravosudje i dodao da EU ima problem sa demokratijom u Španiji. Pudždemon, Komin i Ponsati poručili su da se stavljaju na raspolaganje sudu u Belgiji, ali i da će se žaliti sudu EU u Luksemburgu na današnju odluku.

– Sigurna sam da je i među onima koji su danas glasali za skidanje našeg imuniteta, pod uticajem Španije, bilo puno onih koji su sumnjali u ispravnost te odluke. Biće u budućnosti prilike da isprave svoj stav, jer mi sada idemo na sud u Luksemburg sa čvrstim argumentima o povredi naših prava – rekla je Ponsati.

Njih troje postali su poslanici u EP 2019. godine, a prethodno su Belgija i Škotska odbile da ih izruče Španiji. Kako se navodi, oduzimanjem imuniteta neće biti automatski izručeni, nego će o tome odlučiti sud u Belgiji, jedino im bez imuniteta preti hapšenje ukoliko izađu iz Belgije, jer je Španija raspisala evropski nalog za hapšenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here