Ovo je Tojotin auto na vodonik

0

 

Vozilo će za japansko tržište koštati 7,23 miliona jena (oko 50.000 evra), za američko 57.000 dolara i evropsko 67.000 evra.

 

Tojota je krajem prošle godine najavila da će u sklopu prelaska na "zelenu" proizvodnju, koja manje zagađuje okolinu i manje troši resurse, do 2015. početi masovnu proizvodnju automobila na vodonik.

 

Jedan od direktora Tojote, Satoši Ogiso, izjavio je da to neće biti automobil na lizing, kojim se voze zvaničnici i slavne ličnosti, već auto "za svaki dan za obične ljude".

Svi vodeći proizvođači automobila, uključujući Dženeral motors i Dajmler, decenijama rade na automobilima koji kao gorivo koriste vodonik. Stručnjaci ocenjuju da će vlade zemalja koje budu imale na ulicama takva vozila, morati da mnogo ulože u pumpe za punjenje kola vodonikom.

 

Skeptici kažu da će pumpe sa vodonikom biti još skuplje od onih za električne automobile, kao i da će biti potrebni novi i bezbedniji načini za proizvodnju, skladištenje i prevoz vodonika.

 

Kao prednosti vozila na vodonik, japanski stručnjak za automobile Koićiro Imoto navodi da se pune mnogo brže od automobila sa pogonom na benzin i da mogu da pređu više kilometara bez punjenja nego električni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here