2 : 4
SRBIJA - PORTUGALIJA

Strelci: 0:1 Vilijam Karvaljo u 42, 0:2 Gedes u 58, 1:2 Milenković u 67, 1:3 Kristijano Ronaldo u 80, 2:3 Mitrović u 85, 2:4 Bernardo Silva u 87.

Na stadionu “Rajko Mitić” u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo dogodine Portugalija pobedila Srbiju s 4:2.

Selektoru Ljubiši Tumbakoviću se zalomilo da se na debiju na selektorskom mestu uhvati najvrelijeg krompira posle neobećavajućeg starta reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Na “Marakanu” je došla jedna od najboljih selekcija sveta, evropski prvak, a pobednik Lige nacija, novog takmičenja UEFA, kroz čiju nižu klasu, dogodine u martu, naš tim ima poslednju šansu da se domogne “Evra 2020”. Sva je prilika da nam je to i jedini put.

Portugalija je imala više od igre, a naši su se, umesto da odlučno napadaju, jer je samo pobeda bila suvo zlato, oslanjali na brzinske sposobnosti i dribling u trku krila Kostića i Lazovića. Prodreli su nekoliko puta, ali bez izgledne završnice u protivničkom šesnaestarcu.

Koliko su Portugalci jaki, a i uigrani, videlo se tek u drugom poluvremenu pošto u prvom, da nije bilo nesporazuma između golmana Dmitrovića i halfa Milenkovića kad su dali gol, nisu ozbiljnije ugrozili mrežu Srbije. Nadalje, čim bi pronašli pukotinu u našoj odbrani, to je bio i pogodak.

Milenković i Mitrović su nam vratili dvaput nadu makar u bod, ali su Portugalci odmah ponovo odmakli na dva gola prednosti.

Srbija u utorak igra kao gost Luksemburga sledeći meč u kvalifikacijama.

Srbija: Dmitrović, Milenković, Maksimović, Nastasić, Kolarov, Matić, Milivojević (od 85. Jović), Lazović (od 58. Ljajić), Tadić, Kostić (0d 84. Katai), Mitrović. Selektor: Tumbaković.

Portugalija: Rui Patrisio, Semedo (od 65. Kanselo), Fonte, Ruben Dijas, Rafael Gereiro, Danilo, Vilijam Karvaljo, Bruno Fernandes (od 87. Žoao Mutinjo), Kristijano Ronaldo, Gedes (od 69. Žoao Feliks), Bernardo Silva. Selektor: Santos.

87`: 2:4 – Bernardo Silva je bio neumoljiv

85`: 2:3 – Mitrović nije časa časio kada je primio loptu

80`: 1:3 – Kristijano Ronaldo je dobio loptu kroz sredinu. Izbio je oči u oči s Dmitrovićem koga je elegantno savladao. Samo je bocnuo loptu pred njega. Utisak je da je portugalski as bio u ofsajdu kada je primio loptu. Bar za nokat.

69`: Odličan Ljajićev šut. Rui Patrisio odbio loptu u korner.

67`: 1:2 – Milenković je bio najviši u skoku na centaršut iz kornera

Objavljeno je da ima 39.839 gledalaca

58`: 0:2 – Gedes je krenuo na solo prodor. Nije se mnogo dvoumio kad je stekao prednost za udarac. Šutirao je resko iskosa, a lopta je završila u suprotnom Dmitrovićevom uglu. Posle drugog gola Portugalije Tumbaković je na teren poslao Ljajića umesto Lazovića.

49`: Još jedan Ronaldov udarac, ovog puta iz slobodnog udarca s 25 metara, prohujao je pored Dmitrovićeve leve stative. Prethodno je Milivojević oborio portugalskog asa.

47`: Kristijano Ronaldo, koji nije bio primetan u prvom poluvremenu, šutirao je s ivice šesnaesterca tik pored dijagonalne stative.

Počelo drugo poluvreme

Poluvreme. Portugalija imala više od igre, ali ne i zrele šanse. Gol je dala jer je naš golman Dmitrović trebalo odlučnije da interveniše. Istina, zasmetao mu je Milenković. Srbija najčešće pokušava preko Lazovića i Kostića po krilima. Nekoliko puta su dobro prošli, ali bez upotrebljivih lopti ka Mitroviću. Škripi nam na sredini terena. 

45`: Ponovo je Kostić prodro, ali mu je centaršut po zemlji bio neupotrebljiv. Dva naša napadača su bila dobro pokrivena.

42`: 0:1 – Krenuo je Dmitrović na centaršut, ali je loše intervenisao. Hteo je da hvata loptu umesto da ju je boksovao. Ona je pala pred Vilijama Karvalja, koji ju je umuvao u mrežu s tri metra.

38`: Ponovo je akcija naših išla s krila. Lazović je centrirao, a na suprotnoj strani je Kolarov zahvatio u trku loptu desnom. Bio je na svojoj zgodnoj strani, ali mu ona nije legla na levu. Završila je pored gola.

Utakmicu posmatra i Žoze Murinjo, proslavljeni portugalski trener, još bez angažmana posle razlaza s Mančester junajtedom.

View this post on Instagram

Boze pravde…

A post shared by Nebojša Petrović (@nebojsa_petrovic_10) on

Publika skandira Mesi, Mesi…u kontekstu velikog rivalstva planetarnih razmera između argentinskog asa i najsjajnije zvezde Portugalije Kristijana Ronalda.

U loži je i Bora Milutinović

View this post on Instagram

Bora Nacionale spreman za utakmicu: 'Napred Srbija!'

A post shared by Nebojša Petrović (@nebojsa_petrovic_10) on

28`: Kostić je još jednom iskoristio brzinu da prodre s leve strane. Centrirao je paralelno s gol-linijom. Lopta je završila na suprotnoj strani, gde nije bilo naših, ali dovoljno za uzbuđenje gledališta.

18`: Portugalija ima više loptu u nogama. Naši su dva-tri puta pokušali da razviju vihorni protivnapad.

11`: Naša odbrana izblokirala šut Kristijana Ronalda s oko 15 metara. Taj blok se čuo do Autokomande.

10`: Maksimović dobio žuti karton

2`: Odličan prodor Kostića po desnoj strani. Mitrović je centaršut glavom spustio na nogu Tadiću koji je s 13 metara šutirao između nogu portugalskog igrača pravo u naručje Ruija Patrisija.

1`: Kratki prekid već na početku. Maksimović je nesmotreno potkačio Guedesa na centru igrališta pa se portugalski igrač našao na travi.

Utakmica je počela

Sudi Turčin Čakir, jedan od najvećih autoriteta među svetskim arbitrima. Kiša je delimično pokvarila posetu. Ima oko 40.000 gledalaca.

Ukrajina je načinila još jedan značajan korak ka “Evru 2020” pobedom u gostima protiv Litvanije.

Kristijano Ronaldo na zagrevanju

Kiša je pala uoči utakmice, ali se stadion puni. Fudbalski savez Srbije danas je saopštio da je prodato svih 45.000 karata, a da je nakdadno pušteno još 4.300.

Kristijano Ronaldo, najsjanija zvezda Portugalije, stigao sa saigračima na stadion.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here