Tanjug/AP
Američka vojska

Velika količina američke vojne opreme stigla je u albansku luku Drač, uoči velike vežbe u toj zemlji, prenosi Reporteri.

U Drač je stiglo oko 700 komada vojne opreme Nacionalne garde Floride, a među njima je i veliki broj vozila za koji američki zvaničnici navode da nije viđen u Albaniji od kraja Drugog svetskog rata.

Oprema će biti korišćena tokom dvonedeljne vežbe u kojoj će učestvovati oko 6.000 američkih vojnika u šest albanskih vojnih baza.

Vežba će u Albaniji biti održana od 17. maja do 2. juna, kao deo velike međunarodne vojne vežbe “Branilac Evrope 21”, koju predvode SAD, a u čijem je fokusu odvraćanje agresije i razvoj operativne spremnosti sa većim brojem saveznika.

Američki zvaničnici pohvalili su način na koji su dočekani u Albaniji, kao i dobru hranu i prirodne lepote te zemlje.

Predstavnik komande američke vojske za Evropu i Afriku Temi Makenfus rekla je da je Albanija “neverovatan domaćin koji je toplo dočekao sve vojnike” SAD.

– Albanija je cenjen partner. Naše vojske imaju koristi od zajedničkih vežbi, jačamo interoperabilnost, izgradjujemo operativnu spremnost i snažimo odnose, što sve doprinosi našoj sposobnosti da odgovorimo na svaku krizu u bilo kom trenutku, zajedno sa našim saveznicima i partnerima – kazala je Makenfus.

U vežbi “Branilac Evrope 21” ove godine učestvuje oko 28.000 vojnika SAD i njima savezničkih zemalja. Operacije će biti izvođene na više od 30 poligona, u više od deset država, od Baltika preko Crnog mora i Balkana do Afrike.

5 COMMENTS

  1. E NECE MOCI OVE NOCI. PA VISTE OKRUZENI TOTALNO NATO SAVEZOM I NEMA SANSE DA RUSI DODJU U SRBIJU.PRVO BI BIO PREKID EU SA VAMA I SVE BI BILO OTKAZANO I ZATVORENO ZA SRBIJU. SAMO IZ EU DOBIJATE PARE DA BI EKONOMSKI PREZIVJELI A TEK STA BI VAM AMERI URADILI BOLJE I NE POMISLITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here