pixabay.com

Sledeći put kad stanete na vagu i vidite da imate prekomernu težinu, ne osuđujte sebe prestrogo.

Bakterije u digestivnom traktu takođe mogu biti krive za debljanje. Prema naučnicima u časopisu Science, ova bakterija pojačava apetit, pa iako su se njene dosadašnje studije radile isključivo eksperimentisanjem sa miševima, isto bi se moglo primeniti i na ljude.

„Smatra se da je epidemija gojaznosti u razvijenom svetu rezultat pasivnog načina života i nezdrave prehrane“, kaže Andrev Gevirtz sa univerziteta Emori u Atlanti.

“Međutim, naše istraživanje sugeriše da crevne bakterije takođe utiču na promene apetita i metabolizma.”

Čiste ruke, naočare iz kojih pijemo i antibiotici mogu sprečiti delovanje ovih bakterija.

Gde nastaje problem?

Nastaje kada jedemo hranu koju mikroorganizmi ne mogu adekvatno da obrade i samim tim creva nisu u stanju da je propuste kroz svoje zidove.

Kako proveriti?

Pošto je ovaj poremećaj varenja uočen tek nedavno, testovi još nisu do kraja razvijeni. Mada, nisu neprijatni jer se uglavnom radi o izdisajnim testovima. Izgleda da će proći još dosta vremena dok SIBO ne bude registrovan kao redovna pojava u lekarskoj praksi.

Faktori rizika

Naravno, sve ima neki svoj uzrok, a evo liste najčešćih razloga šta mikroorganizmima u debelom crevu odmaže u poslu oko našeg otpadnog materijala:

Nizak nivo stomačne kiseline
Sindrom iritabilnog debelog creva
Upotreba previše antibiotika
Celijakija i intolerancija na gluten
Dugotrajni zatvor ili sporo kretanje otpadnog materijala kroz debelo crevo
Kronova bolest
Preterana konzumacija alkoholnih pića
Oralne kontraceptivne pilule
Hronični stres.

Simptomi

Najizraženiji simptomi prekomernog razmnožavanja bakterija u tankom crevu su:

Bol i/ili neugodnost u stomaku;
Nadutost, gasovi, podrigivanje…
Proliv ili zatvor;
Gorušica i/ili mučnina;
Bolovi u zglobovima;
Ekcemi i osipi;
Astma;
Depresija itd…

Šta preduzeti?

Naravno, preći na specifičnu dijetu. Ali…

Dijeta jeste realno rešenja ali postoji jedan problem. Ukoliko odlučite da izbacite meso imajte na umu da će to u prvom redu da prouzrokuje teško varenje ugljenih hidrata što znači da povećan unos testenina i mahunarki može da proizvede suprotan efekat.

Sa dijetom ne treba biti strog. Ne treba „napamet“ isključivati grupe namirica nego valja testirati šta vama kao osobi prija ili ne prija. Ukoliko vam neka određena namirnica smeta i izaziva stomačne probleme, uklonite je ili zamenite nekom drugom npr. mleko zameniti sa jogurtom ili zameniti voće sa suvim grožđem. Probajte i pronađite šta vam najviše odgovara.

Obnovite stanje vaših creva tako što ćete dati prednost namirnicama koje sadrže kolagen, omega 3 masne kiseline, L-glutamin i mineral cink.
Obratite pažnju na žuč jer ona razgrađuje mast i slične teške materije.
Obnovite crevnu floru uzimanjem raznovrsnih probiotskih namirnica.

Ključna reč je raznovrsnost jer svaka namirnica ima određene kulture mikroorganizama i mešanjem raznih tipova namirnica povećava se šansa za nastanjivanje kulture mikroorganizama koja baš vama treba i prija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here