Unsplash
Ilustracija

Povišen krvni pritisak može da dovede do povećanog rizika od bolesti srca i moždanog udara.

Kako bi snizili krvni pritisak, ljudi ograničavaju unos natrijuma, vežbaju i jedu namirnice koje su zdrave za srce, uključujući i povrće, piše Index.hr.

Povrće je prepuno zdravih nutrijenata i prirodno ima nizak udeo natrijuma. Određene vrste povrća dobar su izvor kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, tri minerala koja pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska. A postoji jedno povrće koje se smatra posebno korisnim u kontroli krvnog pritiska. Reč je o cvekli.

Cvekla je jedna od najboljih namirnica koje možete jesti ako imate visok krvni pritisak. Zdrava je za srce, ima nisku količinu natrijuma, nema dodate šećere i zasićene masnoće, a sadrži kalcijum, magnezijum i kalijum. Uz to, u njoj su i dijetalni nitrati.

Podaci dobijeni kliničkim ispitivanjima pokazuju da ispijanje soka od cvekle može da pomogne u smanjenju krvnog pritiska. Metaanaliza obavljena u Frontiers in Nutrition pokazali su da je ispijanje soka od cvekle u rasponu od tri do 60 dana poboljšalo sistolički krvni pritisak među ispitanicima.

A prema rezultatima istraživanja objavljenog u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, konzumacija povrća bogatog nitratima, poput cvekle, nudi pozitivan učinak na merenje krvnog pritiska kod mladih odraslih osoba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here