Ovo su 10 najbogatijih klubova na svetu!

0

Reuters
Ili dupke pun ili skoro popunjen na svakom meču: Stadion Reala "Santijago Bernabeu"
 

1."Kraljevski klub" imao je prohod 30 miliona evra veći nego u sezoni 2012/13. Uspela je organizacija kluba na čelu sa Florentinom Perezom da preskoči cifru od pola milijarde, a najveću zaradu ostvarila je od sponzora, potom TV prava i na kraju od prodaje ulaznica.

2. Mančester junajted je potpuno zakazao u prošloj sezoni, ne uspevši da se plasira ni u jedno evropsko takmičenje, ali su suze "obrisane" novcem. Zarada je u odnosu na sezonu pre skočila za 80 miliona evra, a uprskos činjenici da se takmiče samo u nacionalnim okvirima, predviđa se da će ove sezone zaradi još više, pre svega zbog novog, sedmogodišnjeg ugovora sa "Ševroletom", desetogodišnji sa Adidasom, koji će "đavolima" ukupno doneti 750 miliona evra u idućoj deceniji.

Beta/AP

3. Bajern Minhen postao je svetski klupski prvak i osvojio duplu krunu u Nemačkoj. Zaradu je povećao obnovivši ugovore sa postojećim saradnicima. Bavarci imaju 300 miliona registrovanih navijača širom sveta, a sada su pohrlili ka Americi. Otvorili su fan šop u Njujorku i internet stranicu na engleskom. Svake godine igraju prijateljsku utakmicu protiv zvezda MLS lige, a treba napomenuti i da su zarađenim novcem isplatili kredit za "Alijanc Arenu" 16 godina pre roka!

4. Barseloni u poslednje tri sezone prihod nije značajno rastao, ali nije ni opao. Navijači su navikli na trofeje, ali u poslednje tri sezone ostvarena su samo dva uspeha – oba u nacionalnim domenima. Izostanak titule Lige šampiona očigledno nije privukao kapital. Kataloncima mnogi predlažu da prekinu "borbu" sa finansijama, već se fokusiraju na rezultate…

Beta/AP/C.E.

5. PSŽ je zadžao mesto među najboljih pet ostvarivši rekordan klupski prihod. Velike zasluge idu ogromnom prihodu od sponzora. U prošloj sezoni zarada je ogromnih 327 miliona evra od sponzora, što je najveća takva zarada na svetu! Najveći prihod osigurao mu je ugovor sa Katarskim ministarstvom turizma, dok se ne mogu pohvaliti prihodima od TV prava i prodaje ulaznica.

Na šestom mestu je Mančester siti sa 414.4 miliona evra, a slede Čelsi (387.9), Arsenal (359.3), Liverpul (305.9) i Juventus (279.4).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here