pixabay.com

Nutricionisti stalno ponavljaju da je doručak zaista najvažniji obrok u danu, i da je započinjanje dana hranljivim obrokom važnije nego što mnogi misle.

Osim što pomaže da nivo šećera u krvi bude u granicama normale, pomaže i da se preskoče kasnovečernji zalogaji, što je posebno važno onima koji se muče s viškom kilograma. Zbog toga stručnjaci savetuju da doručkujte svaki dan, bez izuzetaka.

Mnogo je dokaza za to da doručak poboljšava zdravlje i smanjuje indeks telesne mase (BMI), a istraživanja pokazuju da ćete verovatno tokom dana sagoreti više kalorija nakon što ste doručkovali, dok je preskakanje doručka povezano sa sagorevanjem manje kalorija tokom dana.

Dobar doručak bi trebalo da sadrži proteine, masnoće i ugljene hidrate, ali i vlakna.

Postoji nekoliko izvrsnih namirnica kojima možete započeti dan.

Ovas

Ovas je pun vlakana i belančevina na biljnoj bazi, kao i B vitamina i minerala uključujući gvožđe, kalcijum i magnezijum.

Zahvaljujući beta-glukanu ovas se povezuje sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, a dokazano poboljšava i nivo holesterola. Vlakna koja sadrži su kao gorivo za probiotike u telu, ona prijateljskim bakterijama pomažu da prežive i razvijaju se.

Jaja

Prepuna vitamina A, D i B 12, jaja su veoma hranljiv proizvod. Dva velika jaja sadrže više od 50 odsto vitamina holina koji nam je potreban u toku danu, a koji utiče na pamćenje, raspoloženje i kontrolu mišića.

Samo jedno jaje ima i oko osam grama proteina potrebnih skoro svemu u našem telu: koži, krvi i kostima. Proteinima je potrebno više vremena da se probave nego ugljenim hidratima, pa smo nakon konzumiranja jaja duže siti.

Semenke

Susam, čia, suncokret, bundeva ili lan, semenke možete dodavati žitaricama, smutijima, pudinzima i pecivima, a sadrže proteine, cink, magnezijum, gvožđe i kalcijum.

Takođe, sadrže i topiva vlakna koja mogu da pomognu u smanjenju lošeg holesterola (LDL), a istovremeno povećaju dobar holesterol (HDL).

Banane

Banane pomažu da duže budemo siti, a pune su folata i B vitamina koji pomažu u proizvodnji serotonina, koji može da poboljša raspoloženje i smanji teskobu.

Topiva vlakna takođe će pomoći u snižavanju holesterola i sprečiti začepljenje arterija. Banane, ovas i kašika čia semenki ili oraha su idealna kombinacija za dobro zdravlje srca, piše Women’s Day.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here