pixabay.com

Ona umorna, on prebrzo završi. Vreme prolazi, a u krevetu skoro stalno – pustoš. Koji su to najčešći problemi koji Srbe muče a tiču se seksa, otkriva psihoterapuet Stojan Mišić.

Do vrhunca – prebrzo

– Kod muškaraca je najčešći problem u seksu erektilna disfunkcija. To je nemogućnost da se uspostavi ili održi erekcija. Takođe, muški pol veoma često muči i to što do vrhunca dođu isuviše brzo ili im je jako teško da uopšte dođu do vrhunca. Tada odnosi traju prekratko ili satima. Ni jedno ni drugo nije dobro, naravno – navodi Mišić.

S druge strane, napominje on, kod žena često dolazi do potpunog odsustva seksualne želje ili odbojnosti prema seksu. Grčenje vaginalnih mišića (vaginizam) ili bolan seksualni odnos (dispareunija) su sve češći problemi kod žena.

Psihoterapeut Mišić priča i zbog čega se obično javljaju svi ti problemi.

– Uzrok može biti organski ili psihički. Uvek se prvo obratite ginekologu ili urologu kako biste odbacili organske uzroke. Ukoliko sa izabranim lekarom ustanovite da je sve u redu, onda se obratite psihoterapeutu koji je specijalizovan za to. Veoma je važno da li je seksualna disfunkcija nastala odjednom ili je uvek bila prisutna, kao i to da li se javlja samo sa jednim partnerom ili sa svim partnerima. Najčešće se dešava da pacijent dođe zabrinut za svoje psihičko i fizičko zdravlje, kaže da ima problem u seksu i onda misli da je on kriv za taj problem. To uglavnom nije tačno jer se veoma često seksualne disfunkcije javljaju kao simptom lošeg odnosa između partnera. Šta to znači? Ukoliko stvari nisu dobre u spavaćoj sobi onda nisu dobre ni u dnevnoj sobi – kaže Mišić.

Vijagra ne rešava problem

Mišić otkriva i da li je uzrok problema češći kod žena ili kod muškaraca.

– Ovde ne postoji tačan odgovor. I žene i muškarci su podjednako odgovorni za nastanak problema. Ipak, muškarci češće ćute o ovom problemu jer ih je sramota. Čak i kada priznaju sebi da imaju problem sa erekcijom, onda kupe vijagru i misle da je problem rešen. To je velika zabluda – tvrdi psihoterapeut.

Takođe, praksa pokazuje da više parova ćuti o problemu koji ima nego što se obrati za pomoć.

– To je razumljivo jer je ipak potrebno dosta hrabrosti da se otvorite. S druge strane, veliki broj parova koji se javi za pomoć uspe da reši problem. I odgovornost je obostrana – kako za nastanak tako i za izlečenje disfunkcije. Bez podrške partnera je jako teško prebroditi problem.

Najteže je priznati da je problem tu

A kako je najbolje stići do rešenja? I možemo li sami da popravimo stvari?

– Najbolje i najbrže ćete doći do rešenja ako se obratite stručnom licu. Seksualne disfunkcije nisu nešto što sami možemo da rešimo tek tako. Razumljivo je da je to izazovno i da je neke ljude sramota da o tome govore, ali kao što idete kod ginekologa ili urologa kada imate problem, tako idete i kod psihoterapeuta kada imate seksualnih poteškoća. Najteži je prvi korak – priznati da imate problem – kaže Mišić.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime