Pexels

Promene nivoa šećera u krvi mogu zaista da naprave nered u organizmu.

Ugljeni hidrati su skoro svuda. Ima ih u muslijima, hlebu, krompiru, picama ili pecivima. Osim toga, nalazimo ih u skoro svim slatkišima, kolačima i mnogim drugim stvarima. A kako dolazi vreme praznika, sigurno će na svakom stolu biti pregršt delikatesa prepunih ugljenih hidrata.

Jasno je da je nemoguće izbegavati ugljene hidrate u svakodnevnom životu. A to nije ni poželjno jer su oni svojevrsno gorivo za naš mozak.

Oni telu daju energiju koja nam je potrebna kako bismo ostali u formi i fokusirani tokom dana. Ipak, ne treba preterivati. Jer, ako ih pojedete previše, možete napraviti priličnu štetu. Pripazite tokom praznika i izbegnite ove posledice.

Umor

Upravo ste pojeli ukusnu porciju testenine, na trenutak došli u top stanje energije, a onda se odjednom osećate slabo i tromo. Konzumiranje ugljenih hidrata daje nam kratki podsticaj energije jer nivo šećera u krvi raste.

Da bi se ponovo spustio, oslobađa se hormon insulin. Insulin tada ponovno dovodi do brzog pada nivoa šećera u krvi, pa obezbeđuje da dobrodošli podsticaj energije nestane jednako brzo kao što je i došao, ostavljajući za sobom osećaj iscrpljenosti i bezvoljnosti.

Glavni okidači za ovaj efekat su takozvani jednostavni ugljeni hidrati. Oni posebno brzo podižu šećer u krvi i omogućavaju mu da još brže padne.

Žudnja za hranom

Kada je nivo šećera u krvi nizak, gladni smo. Nije bitno da li smo upravo ručali ili ne, ako potisnemo osećaj gladi, žudnja će nas opet sustići najkasnije do večere.

S druge strane, jednostavni ugljeni hidrati posebno su opasni. Kada jedemo šećer, naš mozak oslobađa dopamin. Osećamo radost kad god pojedemo na primer parče omiljene čokolade i želimo da taj osećaj doživimo ponovo.

Postajete zapravo zavisni od ugljenih hidrata u obliku jednostavnih šećera. Dakle, što ste više slatkiša pojeli, to više žudite za šećerom.

Promene raspoloženja

Promene nivoa šećera u krvi mogu stvarno da unesu nered u telo. Zato ne čudi da se hormonska ravnoteža poremeti.

Ako zbog insulina nivo šećera u krvi brzo padne, raspoloženje takođe može brzo da padne na nulu. Da bismo popravili raspoloženje, tada opet rado jedemo ugljiene hidrate: što više šećera to bolje. I to je jedan začarani krug.

Dobijanje kilograma

A sada na ono što je verovatno najgori aspekt za većinu ljudi. Možete da zamislite da vam stalni napadi gladi, depresija tokom odvikavanja od šećera i opšta tromost neće baš pomoći da postignete telo iz snova.

Kada vaga pokaže neželjenu brojku, mnogi se ljudi zabrinu oko unosa ugljenih hidrata. Zapravo, ugljeni hidrati nas ne debljaju sami po sebi, samo morate da pazite da ne unesete više energije nego što je potrošite. Zato je važno da se hranite uravnoteženije i da se dovoljno krećete.

Ugljeni hidrati su važan deo naše ishrane i to je dobra stvar. Pre svega potrebni su onima koji se puno bave sportom kako bi dobili energiju i osećali se dobro.

Ipak, morate da pazite da ne jedete previše ugljenih hidrata ili loših ugljenih hidrata. Pokušajte da koristite celovite žitarice umesto proizvoda od belog brašna. Složeni ugljeni hidrati se sporije vare, a kao rezultat toga, duže ostajemo siti i osećamo manje žudnje za novim obrokom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here