Pexels

Iako stopala zimi krijemo u čizmama i toplim cipelama, ona u ovom periodu iziskuju posebnu negu. Ne zapuštajte ih, već ih brižljivo negujte kako biste, čim “grane” sunce, mogli da uskočite u laganiju obuću.

Savet plus: Zbog pojačanog znojnenja nogu zimi raste rizik od razvoja gljivičnih infekcija. Ukoliko i vi imate ovaj problem, svako veče, odmah nakon tuširanja, pažljivo obrišite stopala, naročito kožu između prstiju, i istrljajte ih kriškom limuna. Limunska kiselina dezinfikuje kožu i čini nokte beljim.

Veoma je važno da zimi ne zanemarite stopala pošto se ona u zatvorenoj obući pojačano znoje. Da ne biste imali problema s gljivičnim infekcijama, zadebljalim petama i uraslim noktima, negujte stopala svakodnevno. Dovoljno je da svakog dana odvojite samo 15 minuta i sledite naše savete, i vaša stopala biće lepa kao nikada pre.

OSVEŽITE STOPALA SVAKO JUTRO

Svako jutro namažite stopala specijalnim proizvodima koji osvežavaju i podstiču cirkulaciju, pa ćete lakše podneti sve dnevne obaveze. Uveče, nakon tuširanja, koristite umirujuće kreme ili sprejeve koji otklanjaju otoke, ublažavaju bolove i osećaj težine.

SVAKE NEDELJE OMEKŠAJTE KOŽU

Jednom nedeljno stopala dobro namažite kremom, umotajte ih u prozirnu foliju i obujte čarape. Nosite ih nekoliko sati ili, još bolje, čitavu noć. Koža će upiti sve potrebne hranljive sastojke.

NE SECITE ZANOKTICE

Zanoktice nikada ne secite makazicama jer ćete napraviti bolne rane koje sporo zarastaju. Umesto toga, zanoktice premažite specijalnim uljem, sačekajte da ga koža upije i lagano ih potiskujte štapićem.

SEDITE I URONITE NOGE U TOPLU VODU

Setite se koliko pažnje posvećujete nezi lica, pa će vam biti jasno da i vaša stopala zahtevaju malo pažnje. Napunite lavor toplom vodom, sipajte šaku soli za kupanje i uronite stopala.

Opustite se i uživajte u ovom mini spa tretmanu makar deset minuta. Osećaćete se bolje, poletnije i sveže jer će topla voda iz vaših nogu izvući i poslednji trag umora.

NE ZABORAVITE NA PILING

Makar jednom nedeljno istrljajte stopala pilingom koji možete da napravite sami. Šaku morske soli, krupne palente ili smeđeg šećera pomešajte sa šoljicom maslinovog ulja i dobićete odlično sredstvo za uklanjanje odumrlih ćelija kože. Dobijenu smesu brižljivo nanesite na stopala i istrljajte ih. Posebnu pažnju posvetite tabanima i prstima, pa će vaša stopala ponovo biti savršeno glatka.

MASAŽA UBLAŽAVA BOLOVE

Uveče samo želite da se opustite, zaboravite na dnevni stres i brzo zaspite? U tome će vam najbolje pomoći masaža stopala specijalnim uljem ili bademovom kremom. Ako nemate ništa od toga, upotrebite bilo koje mleko za telo. Za skraćivanje noktiju na nogama koristite grickalicu, makazice i turpiju. U svakom slučaju, vodite računa da ih oblikujete tako da vrh nokta bude celom širinom ravan. To će sprečiti urastanje noktiju koje može da bude veoma bolno. Ako niste si­gurni da znate kako, neka vam to jednom uradi pedikir.

VLAGE NIKADA DOSTA

Pete, prsti i svi delovi stopala koji se neprekidno taru o obuću najpre gube vlagu i elastičnost, suše se i polako pucaju. Da biste izbegli ove neželjene posledice, svako veče, nakon tuširanja, namažite ih najhidratantnijom kremom koju imate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here