Pixabay.com

Kako godine prolaze, možemo otkriti da se naša tela mijenjaju na bezbroj načina.

Vremenom je posebno teško suočavanje s mamurlukom nakon noći pijenja. Ispijanje koje čašice više, u vreme praznika se čini kao dobra ideja, ali sledeći je dan užasan kada prolazite kroz proces žaljenja, stida, jake glavobolje i slanja poruke “Šta sam uopšte radio sinoć?”

Dakle, ako tražite lek za dan posle, pogledajte koja medicinski potkrepljena rešenja pomažu da se što bezbolnije rešite mamurluka.

Jedite odgovarajući obrok pre pijanke

Verovatno već znate – ako se dobro najedete pre nego što popijete, to će usporiti brzinu apsorpcije alkohola. Ovo je posebno istinito ako imate obrok koji je kombinacija proteina, masti i ugljenih hidrata. Masna hrana može pomoći u odlaganju apsorpcije alkohola. Takođe, hrana bogata vlaknima kao što su pasulj, kokice i prokulice mogu pomoći.

Pijte vodu kako biste izbegli dehidraciju

Telo odraslog čoveka sastoji se od otprilike 60 posto vode, tako da pravilna hidratacija igra važnu ulogu u ublažavanju mamurluka. Svaka osoba mora konzumirati određenu količinu vode na dnevnoj bazi kako bi održala normalnu funkciju tela. Iz tog razloga kada neko konzumira previše alkohola, voda se mora zameniti kako bi telo normalno funkcionisalo.

Pojedite malo pileće supe ili supe od kostiju

Suprotno uvreženom mišljenju, našem telu je potrebna određena količina natrijuma i drugih elektrolita da bi dobro funkcionisalo. Posegnite za pilećom supom ili supom od kostiju, jer vam to može pomoći da se rehidrirate i nadoknadite izgubljenu količinu. Supa je takođe nežna za želudac kada nemate previše apetita.

Jedite hranjiv doručak

Najbolje je da ne ostavljate želudac prazan kada imate mamurluk. To može izazvati osećaj mučnine, pa čak i dovesti do niskog nivoa šećera u krvi zbog čega se osećate još gore. Ako možete, pojedite hranjiv obrok poput jednog umućenog jajeta s dve kriške tosta od celovitog zrna pšenice na malo maslaca. Kao što stara poslovica kaže, doručak je najvažniji obrok u danu. Ali ako niste raspoloženi za obilan doručak, komad ili dva suvog tosta su ipak bolji nego ništa.

Konzervisana tunjevina

Možda malo čudan izbor, ali mineralima bogata hrana, baš poput konzervisane tunjevine, nadoknadiće potrošene hranjive materije u telu, čiji manjak izaziva pojavu mamurluka.

Čaj od kamilice

Ako želite da smirite nadutost, grčeve i mučninu, posegnite za ovim čajem. U šoljicu dodajte i malo meda, koji je prirodni šećer i isto tako pomaže kod mamurluka.

Đumbir

Đumbir se odavno koristi u kineskoj medicini kao lek protiv mučnina a njegovu medicinsku vrednost potvrdilo je 2016. i naučno istraživanje. Kašičica čaja od đumbira uz doručak jeftin je način da se postigne dvostruki učinak – nadoknadi izgubljena tečnost i umiri želudac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here