youtube/Seeke

U hirurgiji akutnog abdomena najčešća je akutna upala slepog creva jer je to najčešća bolest i bolest kod koje se najčešće greši.

Nepoznat uzrok

Akutna upala slepog creva može da ima veoma jednostavnu kliničku sliku bolesti, ali i veoma bizarnu da mogu da pogreše u dijagnostici akutnog apendicitisa čak i najiskusniji hirurzi.

Za ovo ima nekoliko razloga: razne lokalizacije slepog creva u trbušnoj šupljini, promenljiv intenzitet u evoluciji upalnog procesa u trenutku pregleda. U 60 odsto bolesnika akutna upala je prouzrokovana opstrukcijom (začepljenjem) slepog creva, a u ostalim slučajevima uzrok je nepoznat.

Javlja se često u prve tri decenije života, a kod dece je najčešća između 12. i 14. godine života, ali se može pojaviti i kod beba. Glavni simptomi su akutna bol u abdomenu, mučnina, povraćanje i smetnje u vezi s radom creva. Pri pregledu su najznačajniji znakovi objektivna bolna osetljivost, napetost mišića trbušnog zida, povišena pazušna i rektalna temperatura i razlika vrednosti.

Pojačan bol

Isto tako bol se može pojačati na području slepog creva samo prilikom podizanja ispruženog desnog donjeg ekstremiteta. Kod karlične lokalizacije apendicitisa povraćanje i dijareja, kao i neodređena nelagodnost u abdomenu prvi su simptomi. Ako se akutni apendicitis ne dijagnstifikuje u početnoj fazi, nastupiće komplikacije. Dolazi do pucanja i širenja upale u okolinu, što dovodi do difuzne upale potrbušnice, koja može da dovede do teških posledica, a ponekad i do smrtnog ishoda.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza upale slepog creva postavlja se na osnovu anamnestičkih podataka, kliničke slike. EHO abdomena daje validne podatke o upali, a povišeni leukociti u krvnoj slici prate upalu slepog creva. Lečenje je hirurško. Tom prilikom se odstranjuje slepo crevo, a u zavisnosti od upale ili perforacije slepog creva, uključuju se adekvatni antibiotici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here