pixabay.com

Ako svaki dan želite da jedete čokoladu, sad imate dobar izgovor. Istraživanja su pokazala da je tamna čokolada bogata antioksidansima i prepuna hranljivih sastojaka, što ovu gorku poslasticu čini pravom superhranom.

1. Tamna čokolada može da pomogne u sprečavanju bolesti srca i moždanog udara

Ovo je jedna od najvećih prednosti tamne čokolade.

Jedno istraživanje je pokazalo kako su osobe koje su jele tamnu čokoladu više od pet puta nedeljno smanjile rizik od bolesti srca za 57 odsto.

Istraživači ne mogu tačno da utvrde uzroke, ali pretpostavljaju da su za to zaslužni flavonoidi u tamnoj čokoladi koji održavaju zdravlje srca. Te hemikalije pomažu u stvaranju azot-oksida, zbog čega se krvni sudovi opuštaju, a krvni pritisak opada.

2. Tamna čokolada sprečava gubitak memorije i poboljšava raspoloženje

Čokolada se u probavi ponaša kao probiotici – vrsta vlakana koja podstiče rast korisnih bakterija u crevima. Što je više „dobrih“ bakterija u probavnom sastavu, telo je sposobnije da apsorbuje hranljive materije i održi metabolizam zdravim.

3. Tamna čokolada može da igra važnu ulogu u prevenciji raka

Dokazi da tamna čokolada poseduje svojstva koja mogu da pomognu u zaštiti ljudi od određenih vrsta raka su ograničeni, ali sve veći. Antioksidansi štite ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima – nestabilnim molekulima kiseonika za koje se smatra da su odgovorni za starenje i razvoj bolesti.

„Kad u telu imate previše slobodnih radikala, oni mogu da dovedu do upala i bolesti kao što su rak, srčane bolesti i Alchajmerova bolest“, kaže dr Dubost.

Neka istraživanja su pokazala da osobe koje jedu velike količine tamne čokolade bogate antioksidansima ređe obole od raka, za razliku od onih koje ne jedu tamnu čokoladu.

4. Tamna čokolada je dobra za našu kožu

Tamna čokolada je puna vitamina i minerala kao što su bakar, gvožđe i magnezijum, koji su korisni za izgled vaše kože. Na primer, mangan podstiče proizvodnju kolagena, proteina koji pomaže u održavanju izgleda mlade i zdrave kože. Ostali minerali, poput kalcijuma, pomažu obnavljanju kože.

Nekoliko ranijih istraživanja pokazalo je da visok nivo antioksidanata u tamnoj čokoladi može da zaštiti kožu od ultraljubičastih (UV) zraka, međutim, druga istraživanja nisu pokazala značajne rezultate u zaštiti protiv UV zraka, ali su pokazala veću elastičnost kože, što je jako bitno kako bi koža imala lep izgled.

Jedno je sigurno – tamna čokolada sadrži mnogo hranljivih sastojaka.

Naravno, što je čokolada tamnija to je zdravija i pruža više koristi.Međutim, iako je zdrava, sadrži i mnogo kalorija i masnoća pa treba pripaziti na dnevni unos.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime