EPA-EFE

Lekari kažu da studija uliva nadu, ali naučnici tek treba da pronađu odgovarajući način lečenja za decu kod koje se razvije najteži oblik bolesti.

Medicinske studije sprovedene u Evropi koje se odnose na decu obolelu od Covid-19 upućuju na to da je među njima smrtnost retka, piše BBC. Zabeleženo je da je do sada od posledica Covid-19 umrlo četvoro od 582 zaražene dece, od kojih je dvoje patilo od hroničnih bolesti.

Uočeno je da su među decom simptomi generalno blagi, a pojedinci testirani na koronavirus nisu ih ni pokazivali. Ali, svako deseto dete završilo je na intenzivnoj nezi.

Šta je pokazala studija?

Grupa naučnika koju vode stručnjaci Instituta za zdravlje dece pri dečjoj bolnici Great Ormond Street iz Londona, pratila je stanje 582 zaražene dece starosti od tri do 18 godina iz 25 evropskih zemalja. Na vrhuncu epidemije u aprilu svi su oni bili pozitivni na koronavirus, a četvrtina ih je imala prateće zdravstvene probleme.

Od četiri preminula deteta (0,69 odsto uzoraka) nijedno nije bilo mlađe od 10 godina, a dvoje među njima bolovalo je od drugih bolesti. Više od polovine dece obuhvaćene studijom trebalo je bolničko lečenje, a osam odsto ih je završilo na intenzivnoj nezi.

Kakvi su bili simptomi kod hospitalizovane dece?

Deca su najčešće imala temperaturu (65 odsto), infekciju gornjih disanjih puteva (54 odsto), upalu pluća (25 odsto) i gastrointestinalne simptome (22 odsto). Oko 16 odsto dece, testirane jer su ostvarila kontakt sa zaraženom osobom, nije pokazivalo nikakve simptome.

Kakve su posledice?

Naučnici ističu da je stopa smrtnosti među decom “znatno niža” nego što pokazuje studija, s obzirom na to da pojedinci, kod kojih su se pojavili blagi simptomi, još nisu bili testirani u vreme kad se sprovodila studija.

Dodaju kako je potrebno prikupiti dodatne informacije jer će se na taj način pomoći lekarima u izboru najbolje terapije za decu koja obole od Covid-19.

Dr Mark Tebruege sa Instituta za zdravlje dece pri dečjoj bolnici Great Ormond Street kaže da je kod većine dece i mladih uočen tek blaži oblik bolesti.

– Ali ne treba zanemariti činjenicu da je deo dece oboleo od težeg oblika Covid-19, koji je zahtevao intenzivnu negu. O tomu bi trebalo voditi računa tokom planiranja i određivanja prioriteta zdravstvenih resursa kako se pandemija dalje bude razvijala – smatra Tebruege.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here