Ljudi su uglavnom napravljeni od vode, zbog čega se dešavaju neke dobre stvari u organizmu kada je pijemo – kao što je regulacija telesne temperature, održavanje vitalnosti mišića i zglobova, a pomaže i u filtriranju toksina koje gutamo ceo dan. Zato obično razmišljamo o vodi koju pijemo kao o najčistijoj supstanci koju unosimo u telo. Iako to može biti tačno, prema nauci, voda koju pijemo nije baš čista kao što to mislimo.

Skrveni hemijski elementi u vašoj čaši vode

Prošle godine, “Popular Science” je objavio forografiju o tome koji se hemisjki elementi kriju u prosečnoj čaši vode. Kao što već možda znate, voda iz česme koju koristimo, dolazi iz lokalnih reka, jezera, podzemnih voda, okeana i mora se prvo filtrirati da bi se smela piti. U postrojenjima za filtriranje vode, u proseku se vrše tri procesa koja pretvaraju prljavu vodu u čistu koju dalje smete da koristite za kuvanje, pranje i kupanje.

Prečišćena voda je zaštićena od strane EPA, ali kao stvarno uznemirujuća, ova fotografija vam pokazuje koji elementi ostaju u tragovima nakon filtriranja vode.

Evo koji su sve hemijski elementi skriveni u čaši vode

Neki od najgorih elemenata koji se nalaze u prečišćenoj vodi uključuju farmaceutske proizvode, jer kako popularna nauka tvrdi: “Sve od amoksicilina do brufena prolazi kroz reke i jezera koja nas snabdevaju vodom.” Budući da “farmaceutski proizvodi samo zagađuju površinske vode na ekstremno niskim nivoima”, podrazumeva se da nema potrebe za brigom, što nakon ove fotografije uopšte nije uverljivo.

Sledeća stavka o tragovima u vodi je so, koja se prirodno nalazi u vodi i čini se da nije tako loša, ali “Popular Science” tvrdi da “visoka koncentracija soli natrijum-magnezijum-sulfata, koja proizilazi iz pogrešne ili loše filtracije, možda ima … laksativni efekat.”

Od štetnih elemenata koji se u tragovima nalaze u vodi, olovo izaziva vodeću zabrinutost jer “stari, metalni cevovodi mogu otpuštati ovaj potentni neurotoksin u vodu za piće”. Deca koja konzumiraju olovo mogu razviti permanentne nedostatke u pažnji i učenju.

Voda može da sadrži i druge elemente loše po zdravlje, kao što je na primer bakar, “koji dolazi od starih cevi”, ali za razliku od olova, bezbedan je za ljude na nivou od 1,3 miligrama po litru vode.

Još jedan element koji se nalazi u tragovima, a koji ne bi trebalo da izaziva bilo kakvu zabrinutost je hlor, koji se dodaje vodi kao dezinfekciono sredstvo i siguran je na niskim nivoima.

Izvor:
Vestionline, telegraf.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here