EPA-PHOTO/EPA/STATON R. WINTER/STF/srw/mda/ow
Pripadnici OVK

Priština se ponovo uznemirila posle najave da će Kosovo Srbiji otvoriti sve arhive, uključujući i arhive OVK. General u penziji Momir Stojanović smatra da bi se pojavljivanjem te arhive obznanilo ne samo šta je sve OVK činila, već i ko joj je sve od međunarodnih faktora pomagao, pa i to da OVK nije – rasformirana.

Priština uporno negira da arhive OVK postoje, ali šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja podsetila je da je prethodna Skupština Kosova izradila Nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK, koji uključuje i zaštitu arhive, čime je faktički potvrdila postojanje takvih ratnih dokumenata.

Arhiva OVK je višestruko opasna

Momir Stojanović general u penziji za Sputnjik kaže da je uveren da takav dokument postoji, ali napominje i da ima nekoliko razloga zbog čega te arhive neće najverovatnije nikada ugledati svetlost dana.

– Neka uređena arhiva ne postoji, ali postoji arhiva štabova sedam operativnih zona OVK, kako je Kosovo i Metohija bilo podeljeno u to vreme. Sve operativne zone, kao i ceo OVK, imali su pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, polaganju zakletve, ustrojstvo, naziv jedinica, evidenciju šta je koja zona OVK u određenom momentu radila, koje operacije, koje logore držala i gde. Evidenciju o mučenjima civila i srpskih snaga bezbednosti koji su bili zarobljeni i tako dalje – objašnjava Stojanović.

Takođe, u tim dnevnicima je, dodaje on, zabeležena i sva novčana pomoć međunarodnoj podeli OVK, kao i naoružavanju iz Albanije i drugih država tokom rata.

Svedok umešanosti međunarodnog faktora

– Znači sve to bi se našlo u toj arhivi. Mi nismo u prilici niti bilo ko verovatno u svetu da dođe do te arhive sada, jer je ona dvostruko opasna. Prvo zato što bi se kroz nju videla saradnja mnogih uticajnih faktora iz međunarodne zajednice sa terorističkom OVK, pa do umešanosti Oebsa, stranih emisara, oficira mnogih stranih armija koji su bili instruktori u OVK štabovima pa do umešanosti raznih američkih kongresmena koji obilazili OVK štabove i hrabrili teroriste – objašnjava on.

Drugi razlog, po njegovim rečima je taj što bi se uvidom u tu arhivu, OVK na neki način identifikovale i dale polaznu osnovu za mnoge istrage o zločinima OVK.

– Treći razlog koji je savremenije prirode, je da bi se kroz tu arhivu moglo videti da OVK nikada nije ni rasformirana, što je trebalo da urade međunarodne snage. Videlo bi se da naoružanje OVK i dalje postoji skriveno na tajnim mestima, pa jedinice OVK mogu u svakom trenutku ponovo da se formiraju, a postojeće naoružanje da iskoriste za gerilsku borbu – navodi Stojanović.

OVK nije rasformirana već je u pripravnosti

General Stojanović smatra da su se sa arhivom OVK mogle desiti dve stvari – da je operativni deo uništen ili da se ona nalazi u nekoj od država kosovskih mentora, najverovatnije u Americi, jer kako bi drugačije bilo suđeno Tačiju i ostalima OVK pripadnicima u Hagu ako selektivno nije davan materijal za njihove optužnice. Na pitanje šta se, onda, nalazi u državnoj arhivi OVK, Stojanović kaže:

– Arhivu koju drže odnosi se na jedinice koje su oni navodno rasformirali, sa imenima i prezimenima ljudi, njihovim dužnostima. Navodno je uništeno naoružanje, a evidencija boraca OVK je zadržana. I to je sve što bi se moglo naći u Prištini po pitanju arhive OVK – smatra general Stojanović, koji je inače doktorirao upravo na temu OVK borbe tokom rata na Kosovu i Metohiji“.

Inače, Kusari Ljilja je na svom Fejsbuk nalogu navela da isti oni akteri i iste političke grupacije koje su u prethodnom sazivu Skupštine Kosova izradile i predstavile Nacrt zakona o zaštiti vrednosti rata OVK, i u taj zakonu uključile i arhive OVK, sad najviše napadaju Kurtijevu vladu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here