Privatna arhiva

Streljački klub “Trofej” u saradnji sa Udruženjem “Herojska 549. motorizovana brigada Car Dušan Silni”, 3. i 4. decembra organizuju Drugi memorijalni turnir u preciznom gađanju “Albert Andijev”.

Turnir je humanitarnog karaktera i sav prikupljen novac će biti utrošen za kupovinu novogodišnjih i božićnih paketića za decu sa Kosova i Metohije.

Andijev je jedan od najpoznatijih ruskih dobrovoljaca tokom odbrane Srbije na Kosovu 1999. godine.

Tamo je dva puta ranjen, ali i pored činjenice da je ostao bez desnog oka, sa saborcima je ostao na granici sa Albanijom do samog kraja, odnosno povlačenja srpskih snaga bezbednosti.

U čast Albertu Andijevu u Beogradu, Odžacima, Sremskoj Mitrovici, Vlasotincu, Požegi i Vranju su oslikani murali sa njegovim likom. Svaki mural prati i njegova moćna rečenica koja svedoči o neizmernom junaštvu, ali i povezanosti sa Srbima:

“Nisam ja izgubio oko. Ja sam ga ostavio tamo da kad svi drugi razlozi nestanu da makar imam taj razlog da se vratim na sveto Kosovo i Metohiju i potražim oko.”

Albert Andijev preminuo je 14. marta prošle godine od posledica virusa Covid-19. Sahranjen je 22. marta na Centralnom groblju u prisustvu velikog broja nekadašnjih saboraca iz legendarne 549. motorizovane brigade, ali i svih onih koji su ga poznavali i poštovali.

Andijev je stigao u Srbiju samo nekoliko dana pošto je NATO započeo agresiju. Na Kosovo je došao 12. aprila 1999. i najpre je bio angažovan pri 72. specijalnoj brigadi, ali je već 23. aprila prešao kao snajperista u sastavu 549. motorizovane brigade Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije pod komandom generala Božidara Delića.

Teško je ranjen 5. maja 1999. godine u selu Budakovo kod Suve Reke kada je ostao bez desnog oka. Ipak, nakon kraćeg oporavka na beogradskoj VMA vratio se među svoje saborce i učestvovao u jednoj od prelomnih događaja – bici na Paštriku kojom je sprečen drugi pokušaj kopnene ofanzive na Srbiju.

Po završetku rata, Andijev je ostao da živi u Srbiji, tu se i oženio i dobio sina kome je simbolično dao ime Lazar po srpskom caru koji je predvodio srpsku vojsku u Kosovskom boju.

Kotizacija za Drugi memorijalni turnir u preciznom gađanju “Albert Andijev” iznosi 1.500 dinara.

Turnir počinje u subotu, 3. decembra u streljani “Trofej” (Bulevar maršala Tolbuhina 46).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here