pixabay.com
Ilustracija

Baštenska ruta (ruta graveolens) je žbunasta biljka, veoma neprijatnog mirisa, zelenožute boje i sitnih žutih cvetova. Uzgaja se u baštama, iako raste samoniklo. Cveta od aprila do jula. Cela biljka se koristi za medicinske svrhe. Bere se tokom cvetanja po oblačnom vremenu.

Suši se na prozračnom i tamnom mestu. Ali budite oprezni, neki ljudi su alergični na baštensku rutu i na sam dodir, pa budite oprezni.

Ovu biljku koristimo u malim količinama ili u smešama. Može biti i lek i otrov, pa budite oprezni sa njom. Njen čaj se koristi za smirenje, pomaže kod epilepsije, vrtoglavice, angine pektoris. Baštenska ruta se koristi za lečenje umornih očiju, visokog krvnog pritiska. Dobra je i protiv menstrualnih bolova i nervoznog lupanja srca.

Kapi ulja baštenske rute su dobre protiv gluvoće, a čaj je dobar protiv raznih crevnih parazita. Međutim, potrebno je da budemo oprezni kada koristimo čaj i da ga koristimo veoma razređenog u malim gutljajima.

Čaj za smirenje

Za smirenje koristimo mešavinu nekoliko biljnih vrsta – 10 g baštenske rute, 10 g nane i valerijane, 15 g cvetova gloga, 5 g kima i 10 g cvetova imele.

Sve se pomeša i onda kašiku mešavine dodati u 25 dl ključale vode. Posle 10 minuta pijte čaj u gutljajima dok je još topao. Koristimo 2–3 šolje dnevno.

Napitak za probleme sa crevima

Mešavinu za crevne smetnje čine žalfija, bor, dren, hajdučka trava, majčina dušica, matičnjak, anis. Takođe pijemo ovu mešavinu u malim gutljajima, toplu.

Trudnice ne bi trebalo da uzimaju ovaj čaj, jer može izazvati pobačaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here