EPA
Ilustracija

Lekarske grupe u Australiji žele da blokiraju mogućnost da kompanija za analizu podataka, koja je 50 odsto u američkom vlasništvu, omogući formiranje grupe za kupovinu zdravstvenih usluga. Lekari ocenjuju da bi to moglo da dovede do stvaranje skupe i neefikasno vođene zdravstvene zaštite u “američkom stilu”.

Međutim, zdravstveni ekonomisti i stručnjaci za zakonodavstvo odbacuju zabrinutost, tvrdnjom da bi ova grupa za kupovinu zdravstvenih usluga mogla da rezultira većim izborom, nižim troškovima i boljom brigom za pacijente, uprkos upozorenjima Australijskog udruženja lekara (AMA) i Australijske lekarske federacije (ADF) da će to rezultirati lošijom zdravstvenom negom.

U maju je Komisija za konkurenciju i potrošače (ACCC) izdala nacrt ovlašćenja kojim se omogućava kompaniji za zdravstvenu analitiku Hanisakl Helt (Honeysuckle Health), spajanje australijskog privatnog zdravstvenog fonda NIB i korporacije Signa, sa sedištem u SAD, u odnosu 50:50 odsto vlasništva, kako bi se formirala grupa za kupovinu usluga.

ACCC je tom prilikom ocenio da će formiranje ovakve grupe “verovatno biti od koristi za stanovništvo“.

Hanisakl Helt namerava da kolektivno pregovara i upravlja ugovorima sa bolnicama. Takođe, planiraju i dogovore sa specijalistima i lekarima opšte prakse, i to u ime privatnih zdravstvenih osiguravajućih kuća i drugih obveznika zdravstvene zaštite, kao što su putnička osiguravajuća društva i vlade.
Četiri najveća zdravstvena osiguranja u Australiji, izuzev NIB-a, koji čine približno 70 odsto polisa zdravstvenog osiguranja u državi, neće smeti da se pridruže ovoj grupi, kako bi se zaštitila konkurencija.

Predsednik AMA dr Omar Koršid smatra da ACCC mora da blokira grupu za kupovinu i da odbaci njen nacrt.

– Predložena grupa za kupovinu mogla bi da ima značajnu tržišnu snagu, što je stavlja u poziciju da jednostrano nameće ugovore dobavljačima – naglasio je Koršid.

On napominje da bi to omogućilo fondovima, koji učestvuju, da izvrše veću kontrolu nad zdravstvenom negom koju pacijenti dobijaju.

– Ovo je recept za smanjenje troškova, kao i za manji izbor – ocenio je predsednik AMA.
Prema nacrtu odobrenja, ACCC je predložio uslove o veličini grupe kupaca, kao i da joj ponudi ovlašćenja na pet godina, umesto na deset koliko je tražio Hanisakl Helt.

Predsedavajući ACCC-a Stiven Ridžvej kaže da iako Komisija za konkurenciju namerava da odobri ovaj aranžman, istovremeno je i zabrinuta zbog mogućeg efekta na konkurenciju, u slučaju da grupa postane izuzetno velika.

Predsedavajući ADF-a, dr Enielo Januci napisao je u Medicinskom časopisu Australije da ovlašćenje može da dovede do “velike promene načina na koji funkcioniše australijski zdravstveni sistem” i izrazio sumnju u opštu korist od formiranja ovakve organizacije za kupovinu zdravstvenih usluga.

– To će dovesti do uvođenja američkog stila rukovođenja zdravstvenim uslugama u Australiji. Štaviše, smatram da je prijava za formiranje ovakve grupe direktna pretnja za Medicare kao i za australijske privatne bolnice – napisao je Januci.

Stručnjak za zdravstvenu politiku i bivši visoki državni službenik u Ministarstvu zdravlja Čarls Maskel-Najt, kaže da su mere za povećanje transparentnosti troškova, poput veb stranice “Pretraživač medicinskih troškova”, propale jer su se oslanjale na transparentnost lekara u pogledu cena usluga.
– Lekari ne žele da kažu šta zapravo naplaćuju. Svaki put kada AMA ili druge lekarske grupe imaju pred sobom predlog koji bi mogao da rezultira malo većom kontrolom onoga što lekari naplaćuju, oni odmah kažu da postoji pretnja od zdrastvene nege u američkom stilu i zlog sistema. Ako su lekari zabrinuti zbog ovih ugovora, najlakši način da to izbegnu je da ih ne potpišu. Glupost je reći da će to dovesti do amerikanizacije zdravstvene nege – ocenio je Maskel-Knajt.

Gubitak autonomije?

Zdravstveni ekonomista sa Gratanovog Instituta, profesor Stiven Daket odbacio je zabrinutost lekarskih udruženja.

– AMA je generalno zabrinuta zbog bilo kakve mogućnosti gubitka autonomije, koji nužno poistovećuju s lošim stvarima. U ovom slučaju, to bi moglo da dovede do bolje zdravstvene nege – rekao je Daket i dodao da je stvarnost takva da pacijenti nemaju moć nad cenama zdravstvenih usluga.

Bez dodatnih troškova

Grupa kupaca zdravstvenih usluga će moći, u zamenu za veću naknadu od uobičajene NIB-ove usluge gde su svi medicinski troškovi pokriveni, da obezbedi da hirurzi koji potpišu ugovor s grupom, ne naplaćuju osiguranim pacijentima dodatne troškove za određene operacije.

Osim toga, hirurzi treba da rade s drugim specijalistima, kao što su anesteziolozi, koji su takođe, prihvatili ovakav ugovor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here