EPA-EFE/DEAN LEWINS

Od države koja je pre samo godinu dana imala čvrstu “nultu” kovid politiku, Australija je postala jedna od vodećih zemalja po stopi zaraženih u odnosu na broj stanovnika.
Kao posledica takve drastične epidemijske promene, Savet Evropske unije je sklonio Australiju sa “bele liste” zemalja za koje se preporučuje ukidanje ograničenja putovanja.
Istina, Lista epidemiološki bezbednih zemalja ovog Saveta je neobavezujuća i zemlje unutar Evropske unije (EU) mogu da postave sopstvene granične zahteve, što može da uključuje obavezni karantin ili zahteve za testiranje.

Evropski savet je, međutim, 17. januara saopštio da je ažurirao svoju listu zemalja za koje bi trebalo da se ukinu ograničenja putovanja, i sa spiska uklonio Argentinu, Australiju i Kanadu.

Ova odluka, dakle, ne obavezuje države članice Evropske unije i preispituje se svake dve nedelje.

Kriterijumi za “belu listu”

Savet Evrope je do sada koristio niz kriterijuma da bi se neka zemlja nalazila na “beloj listi”. Jedan od ključnih vezan je zabroj zaraženih, odnosno potrebno je da stopa zaraženih kovidom u poslednjih 14 dana bude manja od 75 osoba na 100.000 stanovnika.

Takođe, prema ovim kriterijumima, ukoliko zemlje prihvataju dokaz o vakcinaciji kako bi se ukinula ograničenja putovanja, kao što su testiranje ili karantin, one bi u principu trebalo da ukinu ograničenja putovanja za sve međunarodne putnike koji su primili dve doze vakcine protiv kovida.

Savet Evrope je doneo odluku da se Australija ukloni sa liste 14 dana kada je australijski dnevni broj pozitivnih na kovid porastao sa 30.000 na više od 100.000.

Na primer, prošle nedelje je Australija u proseku imala 274 slučaja na 100.000, što je pad od 20 odsto u odnosu na prethodnih sedam dana. Međutim, to je skoro četiri puta više od uslova Evropske unije.

Kriterijumi Evropskog saveta takođe, uključuju “mehanizam kočenja u slučaju nužde”.
Kako u aktima stoji: “Tamo gde se epidemiološka situacija treće zemlje ili regiona brzo pogoršava, posebno ako je otkrivena varijanta koja izaziva zabrinutost, države članice treba da usvoje hitno, privremeno ograničenje svih putovanja u EU“.

Bez efekta za vakcinisane

U ovom trenutku, spisak zemalja za koje se evropskim zemljama preporučuje da dozvole neograničeno putovanje je: Bahrein, Čile, Kolumbija, Indonezija, Kuvajt, Novi Zeland, Peru, Katar, Ruanda, Saudijska Arabija, Južna Koreja, Ujedinjeni Arapski Emirati, Urugvaj i Kina, uz potvrdu reciprociteta.

Izvršni direktor kompanije Flajt centar, Grem Tarner je bio mišljenja da će uklanjanje Australije s “bele liste” EU imati minimalni efekat na vakcinisane Australijance koji putuju u Evropu.

– Svaka zemlja Evropske unije ima svoje protokole i ako ste vakcinisani većina ne zahteva testiranje pre odlaska, niti izolaciju po dolasku. Indikacije su takve da verujem da će Australijanci u roku od tri do šest nedelja moći da lete u Severnu Ameriku i Veliku Britaniju, i Evropu bez testova pre polaska, a turisti će moći da uđu u Australiju pod istim uslovima – naglasio je Tarner.

U koje zemlje možete putovati?

Kipar, Grčka i Italija već su rekle da neće ograničavati putnike iz Australije. Nemačka je, u međuvremenu, od 9. januara navela Australiju kao područje visokog rizika, ali je putovanje bez karantina i dalje dozvoljeno za potpuno vakcinisane Australijance koji su negativni na testu nakon dolaska.

U ovom momentu Velika Britanija je otvorena za putovanja bez karantina iz svih zemalja.
Ukoliko je osoba u potpunosti vakcinisana odobrenom vakcinom i ima sertifikat o vakcini, potrebno je da se rezerviše i plati test na kovid pre nego što se krene na let, a koji se obavlja 48 sati po dolasku u Ujedinjeno Kraljevstvo. Pozitivna osoba je u obavezi da se izoluje, ali ne postoje posebni uslovi za karantin.

Lica koja nisu potpuno vakcinisana moraju da urade test na kovid u roku od dva dana pre putovanja u Veliku Britaniju, a zatim da rezerviše i plati PCR testove koji će se uraditi drugog i osmog dana nakon dolaska, bez ikakvih uslova za karantin.

Ulazak u Srbiju

Stranim državljanima dozvoljen ulazak u Republiku Srbiju pod uslovom da poseduju jedan od sledećih dokumenata:
– Negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili
– Sertifikat o potpunoj vakcinaciji
– Potvrda o preležanoj bolesti, s tim da od prvog testiranja ne može proći manje od 14 dana, niti više od šest meseci
– EU digitalni sertifikat
Osim članica EU, navedeno se odnosi i na EU digitalni sertifikat država izvan Unije, a koje su se priključile zvaničnom digitalnom kovid sertifikatu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here