Z. MIRKOVIĆ
PERFEKTAN NASTUP: "SKC Stevan Mokranjac"

Posle dve godine pauze, zbog epidemije korona virusa, posle ozbiljnih priprema i velikog iščekivanja, u Švehatu, pokraj Beča, održana je 37. smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, koja je okupila više od 700 učesnika koji su na sceni konačno mogli da prikažu svoje umeće pred punom dvoranom. Titulu najboljeg ansambla poneo je Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča, ali je svrha Smotre, u organizaciji Austrijskog saveza srpskog folklora, bila pre svega da se naši ljudi okupe i druže, tako da su svi folkloraši igrama oduševili publiku koja ih je nagradila gromkim aplauzima, što je dokaz da su naši u Austriji jedva dočekali ovu manifestaciju.

Specijalni gost bio je Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu koji je istakao da je važno na ovakav način čuvati identitet srpskog naroda.

– Drago mi je što sam ovde. Austrija je blizu Srbije, a vama je, iako ste ovde, Srbija u srcu. Folklor igra važnu ulogu u očuvanju identiteta srpskog naroda. To je više od igre. Svako dete koje igra, ponavlja korake koje su preci igrali i prenosili s kolena na koleno – rekao je Gujon.

Izvođački ansambl KSD Bambi

Dodao je da on svoju decu uči srpskom folkloru.

– Kolo se igra svuda, na svim veseljima širom sveta gde se okupljaju Srbi. Time negujete kulturu, tradiciju i identitet srpskog naroda – istakao je Gujon.

Aleksandar – Saša Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora ističe da je cilj Smotre da se deca osećaju kao ambasadori kulture, da se upoznaju, druže, neguju jezik i tradiciju predaka. Sa Smotre se, poručio je, šalje poruka jedinstva srpske i austrijske kulture.

SVI UČESNICI SU POBEDNICI: Aleksandar Stanković

– Srce mi je prepuno kad vidim ovoliko dece ovde. Ostvarili smo ono što smo želeli, što su želeli i naši umetnički rukovodioci, ali pre svega ono što su želela deca. A želela su i čekala dve godine da im se pruži mogućnost da dožive ovaj dan, vide vršnjake, druže se i pokažu ono što su naučila – rekao je Stanković.

Mladost Leobersdorf

Bilo je planova o festivalima za prošli jun, pa i novembar, ali su se umetnički rukovodioci opredelili da to, ipak, bude Smotra na kojoj će postojati i mogućnost revijalnog nastupa.

– Ali svako dete koje se danas pojavilo ovde je pobednik. Niko nema pravo da tu decu sprečava da dođu, pokažu šta znaju, dobiju majicu Smotre i da se zadovoljni, puni utisaka vrate u svoja društva, a zatim te utiske prenesu drugim vršnjacima, probude njihovo interesovanje za srpsku tradiciju i folklor – rekao je Stanković.

KUD Ostrog Inzbruk

Evropska smotra je i ove godine otkazana, ali je ova austrijska opravdala sva očekivanja, a jedinstven stav svih učesnika je jasan – deca su s nestrpljenjem čekala Smotru, da se druže, stanu na binu i zaigraju.

Posle svečanog otvaranja i intoniranja himne Srbije, predstavili su se srednji ansambli osam klubova – Bambi iz Beča, Bosiljak iz Velsa, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, Ostrog iz Linca, Ostrog iz Inzbruka, Sloga iz Salcburga, Kulturno-sportska zajednica Srba u Salcburgu (KSZS) i “Stevan Mokranjac” iz Beča.

KUD Jedinstvo

Zaigrali su kolo, predstavili igre iz različitih delova Srbije, pokazali da tokom pauze zbog korona virusa nisu izgubili interesovanje za folklor i dobili zaslužene aplauze. Poredak je, odlukom žirija, bio takav da je pobedio pripremni ansambl KSZS sa 97,5 bodova, a zlatnu plaketu dobili su i SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča sa 95,5 bodova i KSD Bambi Beč sa 94,5 bodova. Srebrnu plaketu dobili su KUD Sloga Salcburg, KUD “Jovan Jovanović Zmaj” Feldkirh i KUD Ostrog Linc, dok je bronzana plaketa otišla u ruke KUD Ostrog iz Inzbruka i KUD Bosiljak iz Velsa.

Ostrog Linc

Zatim je usledio nastup izvođačkih ansambala iz devet klubova – Bambi iz Beča, Ostrog iz Inzbruka, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, KSZS Salcburg, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, Jedinstvo iz Beča, Ostrog iz Linca, Mladost iz Leobersdorfa i “Stevan Mokranjac” iz Beča. Upravo je “Mokranjac” izvojevao pobedu i Zlatnu plaketu i to sa gotovo celim “plenom” od 99,5 bodova, a za njima slede KSD Bambi Beč sa 97 bodova, KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, sa 94,5. Srebrne plakete zaslužili su KUD Ostrog iz Linca (93,5), KUD Mladost Leobersdorf (90,5) i KSZS Salcburg (89). Bronzane plakete pripale su KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha (88,5), KUD “Jedinstvo” Beč ( 86,5) i KUD Ostrog iz Inzbruka sa osvojenim 81 bodom.

Milan Zorić

Podrška iz Tulna

Bilo je i društava koja nisu prijavila učešće, ali su njihovi predstavnici došli na Smotru, kako bi pružili podršku i time ukazali na značaj očuvanja tradicije, srpske igre i pesme, za sve ljude u rasejanju.

– Značajno je što je Smotra ponovo pokrenuta, što su kulturno-umetnička društva posle dve godine pandemije ponovo oživela. Dobro je što je Austrijski savez srpskog folklora uspeo da objedini sve folklore – rekao je Milan Zorić, predsednik KUD Zavičaj iz Tulna.

I on je ukazao da je pandemija teško pogodila naše klubove, a Zavičaj je morao da odloži proslavu 10 godina postojanja, sa prošle na ovu godinu.

– Deca su nam se razdružila, a druženje im mnogo znači, kao i ovakvi nastupi. Mi nismo danas došli na Smotru sa folklornim ansamblom, ali sam tu da ovo podržim – rekao je Zorić.

NAGRADA ZA NOŠNjU: Ansambl KSZS

Neki još nisu spremni

Nenad Šulejić, predsednik Kulturno-sportske zajednice Srba u Salcburgu (KSZS) kaže da mu je žao što ovogodišnje okupljanje, prvo posle pandemije, nije festivalskog, već takmičarskog karaktera.

– Trebalo je da bude festivalskog karaktera da pokažemo da postojimo i okupimo decu. Posle dve godine pauze nisu klubovi još spremni za takmičenja – smatra Šulejić.

BOLjE DA JE BIO FESTIVAL: Nenad Šulejić

Ipak, slaže se da su deca željna folklora i raduju se što ponovo mogu da igraju.

Ranka Savić Čergić

Ranka Savić Čergić, predsednica Zajednice srpskih klubova u Donjoj Austriji dodaje da je važno da ponovo ima okupljanja naših društava u Austriji.

– Međutim, da mnogi još nisu spremni za Smotru, jer nisu imali dovoljno vremena za uvežbavanje, pa je Donja Austrija zastupljena sa svega dva kluba, ali da je svakako značajno da ponovo zaživi Smotra i druženje uz folklor.

SAMO NAPRED: Arno Gujon

Srcem vodite klubove

Arno Gujon je predstavnicima srpskih klubova u Austriji rekao da je svestan da motivisati ljude za bavljenje plemenitim stvarima u koje svakako spada i folklor, traži mnogo energije i volje.

– Vidi se da to radite srcem, vodite svoje klubove, bavite se decom i odraslima. Zahvaljujući vama događaji poput Smotre mogu da se održavaju i da imaju uspeha. Samo napred – poručio je Gujon.

On je dodao da Uprava, na čijem je čelu, putem brojnih konkursa podržava društva, možda ne u meri u kojoj zaslužuju i onoliko koliko bi on želeo, ali ta sredstva svakako znače podršku matice.

– Vi radite težak posao, dobrovoljno, a uspešno svih ovih godina. Na nama je da to prepoznamo, pohvalimo i podržimo – rekao je Gujon.

KUD “J. J. Zmaj” Solenau

Uželeli se bine

Dragan Radulović, predsednik KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua istakao je da mnogo znači što deca ponovo mogu da učestvuju na ovakvoj manifestaciji.

“Oduvek su želela da učestvuju, a mi smo im dali priliku od osnivanja da učestvuju na svim smotrama, kako na austrijskoj, tako i evropskoj. Posle dve godine prekida, mnogo su se uželeli bine, druženja, sticanja novih prijatelja”, rekao je Radulović.

Dragan Radulović

Darko Jurišić, predsednik Saveza Srba u Austriji ističe da mnogo znači što omladina želi da igra i neguje srpsku tradiciju.

– Ovo je pravi praznik kulture i raduje me što se toliko klubova odazvalo – kaže Jurišić.

Uvek uz svoj narod

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da je ova Smotra nastavak uspešne saradnje sa dijasporom, podrške klubovima i folkloru.

– Republika Srpska je uvek uz svoj narod u dijaspori, pri Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS pokrenut je poseban sektor za dijasporu. Radujem se budućoj saradnji sa ASSF – istakao je Filipović.

Ambasador Rodić i drugi gosti

Počasni gosti

Počasni gosti na Smotri bili su Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji, Gerhard Šredinger, poslanik u Skupštini pokrajine Donje Austrije i izaslanik guvernerke Donje Austrije Johane Mikl-Lajtner, Gudrun Kugler, poslanica OeVP, Karin Bajer, gradonačelnica Švehata, Kurt Šticenbeher, poslanik u bečkoj skupštini i izaslanik gradonačelnika Beča Mihaela Ludviga, Tomas Brandšteter, predstavnik SPOe Otakring, Vera Edelmajer, članica gradske vlasti Švehata, David Štokinger šef SPO u Švehatu.

Nastup “Zmaja” iz Feldkirha

Specijalne nagrade

Žiri je, pored plaketa dodelio i četiri specijalne nagrade u različitim kategorijama.

Tako je Specijalna nagrada za narodnu nošnju prilagođenu mlađem uzrastu pripala KSZS Salcburg, a specijalna nagrada za najbolje žensko pevanje u koreografiji društvu “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha. Nagrada za najbolji muzički aranžman otišla je u ruke KUD Ostrog iz Linca, dok je Miljana Samardžić iz KSD Bambi Beč proglašena za najbolju vokalnu solistkinju.

TEŠKE MUKE: Žiri oduševljen ansamblima

Bolje nego u matici

Žiri koji su činili Miloš Rašić, Bojan Milinković i Vesna Bajić bio je na teškim mukama, jer su svi bili na visini zadatka, ali je na kraju nagrada za prvo mesto zasluženo otišla u vitrinu bečkog SKC “Stevan Mokranjac”, čiji je ansambl koreografijom, uvežbanom gotovo do perfekcije, pobrao sve simpatije i oduševio i publiku i žiri.

Članovi žirija rekli su da su uživali u programu, da su fascinirani, pre svega, energijom koju klubovi i njihovi igrači nose, kao i organizacijom.

– Dijaspora razvija i našu umetnost. Na ovakvim smotrama se susreću nove koreografije, nešto što se stvara – poruka je članova žirija koji su ocenili da je program na Smotri u Austriji kvalitetniji nego u Srbiji.