pixabay.com

U Županijskoj bolnici u hrvatskom gradu Čakovcu zbog pogrešne terapije preminuo je 62-godišnji pacijent. Navodno mu je u venu, greškom ubrizgano dezinfekciono sredstvo.

Medicinske sestre su suspendovane, u bolnici je inspekcija, telo je poslato na obdukciju, a istragu sprovode i policija i hrvatsko Državno tužilaštvo, potvrdila je predsednica Upravnog veća bolnice Sonja Tošić-Grlač.

Upravo ona je govoreći za jednu televizuju posredno potvrdila da je pacijentu greškom ubrizgano dezinfekciono sredstvo.

Novinar Nove TV je u uvodu razgovora kazao kako je se čini da je u venu 62-godišnjaka umesto fiziološkog rastvora završila medicinska hemikalija za dezinfekciju.

Upitana kako je moguće da se dogodila takva greška, dr Tošić Grlač je rekla da su dezinfekciona sredstva u bolnicama obično nalaze na kolicima medicinskih sestara.

– Greška je moguća i, nažalost, ona se i dogodila – kazala je.

U razgovoru za hrvatski portal Indeks ona je potom rekla da se ranije možda pogrešno izrazila.

– Možda sam se ja pogrešno izrazila. Pacijentu je dato pogrešno sredstvo, a koje tačno, to će se videti po nalazu. Ne znam da li je to bilo sredstvo za dezinfekciju. Znam samo da mu je, kako nam je rečeno u bolnici, dato pogrešnosredstvo. Pošto nisam medicinske struke, ne bih znala da objasnim, pričekajte današnje mišljenje komisije gde će se utvrditi šta se dogodilo – rekla je.

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš rekao je da ne zna šta se tačna dogodilo i da čeka rezultate inspekcije kako bi utvrdili zbog čega je došlo do fatalne greške zbog koje je čovek izgubio život.

Ministar Beroš je rekao da prema informacijama kojima raspolaže nije tačno da je pacijentu zabunom ubrizgano dezinfekciono sredstvo.

Županijska bolnica Čakovec u sredu je saopštila da se u utorak dogodio „neočekivani neželjeni događaj s posledicom smrtnog ishoda“ kada je pacijentu A.T, 1958. godište, učinjena planirana rutinska terapija hemodijalize ali „tokom postupka je intravenski primenjeno nedozvoljeno sredstvo koje se inače rutinski primenjuje u lokalnoj primeni kod takvih i sličnih postupaka“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here