Pacijenti u Srbiji dodatno zaštićeni od paracetamola

0

Kupovinom paracetamola isključivo u apotekama građani dodatno zaštićeni (Foto: Ilustracija) 

 

Povodom velikog interesovanja javnosti i neproverenih informacija o bezbednosti Paracetamola, Agencija saopštava da nema novih informacija o bezbednosti tog leka koje bi mogle uticati na izmenu odnosa koristi i rizika terapijske upotrebe tog leka.

 

Preporuka američke agencije za lekove da se smanji jačina paracetamola u kombinovanim preparatima na 325 mg pokrenula je dodatne dileme i u Srbiji, navodi domaća agencija i dodaje da je zato važno pojasniti da je ova odluka američke agencije u vezi s rizikom od predoziranja paracetamola koje može izazvati teško oštećenje jetre.

 

"Rizik od hepatotoksičnosti paracetamola je isključivo u vezi s prekoračenjem preporučenih terapijskih doza, tj. predoziranjem", navodi domaća agencija za lekove i ističe da u EU za sada nije sprovedena dodatna mera minimizacije rizika poput one u SAD.

 

Pacijenti u Srbiji su dodatno zaštićeni zato što se u Srbiji lekovi mogu "prometovati" isključivo u apotekama, dok se u pojedinim zemljama paracetamol može "prometovati" i u prodavnicama.

 

"Na ovaj način, pacijenti u Srbiji su dodatno zaštićeni od rizika predoziranja ovim i drugim lekovima, jer će ih uvek zdravstveni radnik upozoriti na doziranje leka, što je u slučaju paracetamola posebno značajno jer se on nekada nalazi i u kombinovanim preparatima", dodaje se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here