EPA/Martin Divisek
Bedžet Pacoli

Lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli smatra da bi Kosovo trebalo da pronađe način da uspostavi Zajednicu srpskih opština, kao i da obeležavanje godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih u Beogradu predstavlja izazov za Prištinu u procesu priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama.

U velikom intervjuu za Kosovo onlajn Pacoli je naglasio da je nedavna kriza na severu Kosova “odraz situacije koja traje već godinama”.

Kako komentarišete nedavnu krizu na severu Kosova i povlačenje policije, opozicija kaže da je to Kurtijev poraz u odmeravanju sa Vučićem, koji je vaš stav?

– Odraz nedostatka vizije za rešavanje izazova, problema, koje imamo na našem putu izgradnje države i sa našim susedom Srbijom, i potpune integracije u međunarodnu zajednicu. To je i odraz čestih razlika koje imamo sa saveznicima. Kosovo ima suvereno pravo da uvede recipročne mere u bilo kojoj oblasti, (kao što su registarske tablice), kada druga država ne poštuje iste standarde sa našim građanima i našom državom. Takve mere, kao one poslednje, trebalo je unapred komunicirati i koordinisati s našim partnerima, poput SAD i Evropske unije.

Kako procenjujete trenutnu bezbednosnu situaciju na Kosovu, stiče se utisak da pokušaji pritisaka na Srbe ne prestaju?

– Pokušaji paljenja vatre na Balkanu postali su donekle normalni. Postala je igra u kojoj se meri jačina strana. Ali to ne bi trebalo da bude naša glavna briga. Kosovska briga trebalo bi da bude kako pronaći hrabrost i vođstvo za rešavanje problema na severu zemlje i kako izaći kao pobednik u Briselskom dijalogu. Ne verujem da neko ima nešto protiv naših sugrađana Srba. Vidim svuda mešane zajednice i poštovanje između Srba i Albanaca, koje je sve veće i veće.

Vaša procena daljeg razvoja događaja oko dijaloga u Briselu? Da li je EU razočarala kosovske Albance?

– Naravno, Evropska unija je razočarala građane Kosova. Nema razloga za odlaganje liberalizacije viznog režima. S druge strane, vizna liberalizacija bi trebalo da posluži kao pouka za Kosovo. Nema večitog zamaha, kada ne uhvatimo voz nikad ne znate kada će sledeći doći.

Bili ste u Hagu u zatvorskoj poseti Hašimu Tačija. O čemu ste razgovarali?

– Prošle nedelje posetio sam bivšeg predsednika Hašima Tačija, koji je u Specijalnom sudu u Hagu u pritvoru skoro godinu dana. To kratko vreme koje smo proveli zajedno bilo je na obostrano zadovoljstvo. Sreo sam i bivšeg predsednika Skupštine Kadrija Veseljija i bivšeg poslanika Redžepija Seljimija. U decenijama koliko se poznajemo, to je prvi put da se tako dugo nisam sreo sa predsednikom Tačijem. Kao njegov prijatelj, i kao Kosovar uveren sam da će on izaći uzdignute glave. Predsednik Tači je potreban Kosovu jer je čovek koji je bio ključna osoba u svim državnim procesima izgradnja nove kosovske države, izgradnje koja još nije završena.

Ko je po vama bolji političar, Tači ili Kurti, i ko je učinio više za kosovsku nezavisnost?

– O političarima nikada ne treba suditi o tome koliko su aktivni u politici. Predsednik Tači bio je suštinska ličnost u istoriji Kosova poslednjih decenija, od borbe za oslobođenje do proglašenja nezavisnosti. Gospodin Kurti je bio aktivan u studentskom pokretu i u uspostavljanju posleratnog pokreta Samoopredjeljenje, ne zaboravljajući vreme kada je bio i politički zatvorenik. On je sada na vlasti, treba mu vremena da se dokaže.

Kako komentarišete rad Donike Gervale, vaše naslednice na mestu ministra spoljnih poslova?

– Spoljnu politiku vidim kao konsenzus unutrašnje politike pred izazovima koje imamo. Ne želim da govorim o ministru spoljnih poslova kao osobi, ali želim da kosovska diplomatija bude aktivnija. U narednim danima oko 80 ministara inostranih poslova iz celog sveta sastaće se u Beogradu na obeležavanju godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih. Ovaj događaj predstavlja izazov za Kosovo i za proces priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama. Diplomatija mora aktivnije da se fokusira na suštinska pitanja državnosti Kosova, u odbrani naših interesa u inostranstvu – zaključio je Pacoli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here