EPA/Martin Divisek
Bedžet Pacoli

Neizvesno je ko će ući u vladajući savez na Kosovu. Ukoliko Pacolijeva koalicija pređe cenzus sledi nova računica, pišu “Večernje novosti”.

Aako bi koalicija Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija NISMA-ANK, posle utvrđivanja konačnih rezultata izbora na KiM, ipak ušla u parlament u Prištini, prvoplasirano Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe više ne bi sami imali glasove 61 poslanika, koliko im je potrebno za izglasavanje vlade.

U tom slučaju, oni bi morali da otpočnu pregovore sa nekom trećom strankom ili koalicijom.

Teoretski, treći član vladajuće većine mogla bi da bude i Srpska lista, koja, prema preliminarnim rezultatima, raspolaže sa 10 mandata, ali je to malo verovatno s obzirom na stavove koje je dosad Kurti izneo u vezi sa SL i njegovo protežiranje onih srpskih partija na KiM koje priznaju kosovsku državnost.

Zbog toga će Kurtiju i Mustafi, kako se procenjuje na Kosovu, postati prihvatljivi Pacoli i Ljimaj, iako su bili deo do sada vladajućeg saveza, čiji su oni oštri kritičari. Prema računici albanskih medija na KiM, do kraja obrade glasačkih listića, koalicija

NISMA-ANK mogla bi sa 4,96 odsto da skoči na 5,04 odsto glasova i to bi joj donelo šest mesta u parlamentu, što bi bilo dovoljno za zaokruživanje vladajuće koalicije.

Prema postizbornoj matematici, u ovom trenutku Samoopredeljenju pripada 31 poslanik, a 30 DSK-u, što bi im bilo dovoljno da sami formiraju vladu. Ali, ako se u igru ubace Pacoli i Ljimaj, to ove dve prvoplasirane partije spušta ispod 30 mandata.

Na to hoće li Ljimaj i Pacoli preskočiti izborni prag, utiču i glasovi iz centralne Srbije, zbog čega su njih dvojica čak tražila od Centralne izborne komisije da ne broji te glasove, tvrdeći da su neregularni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here