EPA/Valdrin Xhemaj
Bedžet Pacoli

Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Kosova Bedžet Pacoli otputovao je u Helsinki kako bi sutra razgovarao o taksama koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, piše „Koha“.

U Helsinkiju će ministri spoljnih poslova zemalja-članica EU i oni sa Zapadnog Balkana raspravljati i o taksama Kosova na uvoz robe iz Srbije i BiH, navodi „Koha“.

Takođe će biti razgovora i o situaciji u Bosni i Hercegovini, gde ni deset meseci nakon izbora nije formirana izvršna vlast.

Odlazeća šefica diplomatije EU Federika Mogerini je prvi put na sastanak Saveta ministra EU zvanično pozvala i predstavnika Prištine.

U Evropskoj komisiji taj potez Mogerinijeve za Tanjug objašnjavaju kao „neophodnost učešća i korist od učešća svih sa Zapadnog Balkana u važnoj diskusiji o tome kako napredovati u regionalnoj saradnji“.

“Svih šest partnera sa Zapadnog Balkana su pozvani na ove razgovore. U pitanju je neformalna diskusija o svim zajedničkim spoljnim i bezbednosnim aspektima regionalne saradnje i neophodno je i korisno učešće svih partnera”, navodi se u izjavi portparola EU za Tanjug.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here