EPA/Martin Divisek
Bedžet Pacoli

Lider Alijanse za novo Kosovo i bivši kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli smatra da je Kosovo izgubilo dobru priliku da fudbalski meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru, koji reprezentacija igra u Španiji, iskoristi za lobiranje u promeni stava ove zemlje.

Pacoli je na Fejsbuku podsetio da Španija ne priznaje nezavisnost Kosova i da je ovo bila dobra prilika za relaksaciju odnosa. On je u dugačkom postu napisao da ima kreativnu ideju kako da se to postigne, a gde bi pored njega u to bili uključeni Veton Suroi, Aljbin Kurti, Granit Džaka i Džerdan Šaćiri.

Pacoli podseća da je stranka španskog premijera Pedra Sančesa članica Španske socijalističke internacionale u čijem radu učestvuje i “Samoopredeljenje” Aljbina Kurtija.

“Zašto nije napisao nešto da podseti Sančesa da Kosovo nije Katalonija; da je izjednačavanje Kosova sa Katalonijom jednako izjednačavanju Srbije sa Španijom, što nije tačno, jer Španija nije izvršila genocid nad Katalonijom, njenom najnaprednijom regijom”, piše Pacoli.

On smatra da je Kurti mogao da zatraži pomoć od bivšeg italijanskog premijera Masima d’Aleme, koji je sarađivao sa Sančesom i koji mu je dobar prijatelj, ali i od bivšeg generalnog sekretara NATO Havijera Solane, koga naziva “mitskom ličnošću španske levice”, kako bi lobirao za minimalan napredak u odnosima dve zemlje.

“Fudbal je popularan sport koji otvara odnose među zemljama. Sportski uspeh otvara vrata diplomatije. Pokojni Fadilj Vokri je lobirajući sam radio na ulasku Kosova u FIFA i UEFA”, kaže Pacoli.

“Takođe, mogli smo da organizujemo neke od naših najvećih fudbalera, Džerdana Šaćirija i Granita Džaku ili nekog drugog da zatraže od Španske federacije, španske države, da se prema našem predstavniku odnose s poštovanjem”, smatra Pacoli i zaključuje:

“Nismo uradili ništa. Nismo ništa pokušali. Nismo ništa dobili.”

4 COMMENTS

  1. Baš tako samo što ovde nema nikakve sličnosti sa vama i kataloncima, Jer oni nisu banditi kao vi i uzeli oružje u ruke i vršili teror nad srbima još od pre 50-60 godina. Ako ti je kratko pamćenje, podseti se malo danas je to barem lako! A posle je svakome jasno kako to ide, vi oružje, mi oružje i tako dalje, a kad jednom rat počne, onda kome opanci kome obojci. Tu nema nikakve borbe za nikakva prava već čist separatizam, što su i ovi počeli ali ne dobiše nikakvu podršku ni od koga pa se ućutaše, inače da su dobili, videli bi smo koliko bi krvi tu bilo!

  2. Na zapadu većinu običnog sveta lako možeš slagati, a svakog malo bolje upućenog naravno ne! Jer ovde je u pitanju bio čist separatizam, baš kao i kod njih. Samo što oni nisu banditi kao vi i nisu uzeli oružje i na sreću nisu dobili podršku niodkoga, a da jesu videli bi smo kolko krvi bi tu bilo!

  3. Србија није… Косово није… Какви паметни закључци! Није чудо да је зарадио толике милионе.

  4. Ubijate srpsku decu na reci na kupanju!!!
    Ubijate silujete srpsku decu i prodajete njihove organe!!!I za sve druge srpske patnje za koje se zaista može reći da su u kategoriji (GENOCIDA)
    Niko ali niko nije odgovarao

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here