Pad akcija banaka zbog rezultata stres-testa

0

Investitori reagovali na rezultat provere kapitala koje je sprovela ECB, a po kojoj je na stres-testu palo 25 od ukupno 130 banaka
 

Ključni indeks za akcije banaka, "stoks Jurop 600 banks" opao je za 1,47 odsto danas rano popodne.

 

Na stres-testu prema kapitalu na kraju 2013. godine, palo je 25 od 130 banaka koje bi trebalo da mogu da u krizi prikupe ukupno 25 milijardi evra. Međutim, od tog broja svega bi 12 banaka moglo da popuni manjak u rezervama tokom 2014, a preostalih 13 banaka bi to tek kasnije moglo da uradi.

 

Na testu su pale grčke banke Eurobank i Nacionalna banka Grcke, kiparska Helenik banka, italijanske Monte dei Paski di Siena, banka Karide, Banka Popolare di Milano i Banka Popolare di Vićenca, belgijska Deksija, austrijska Esterajhišer Folksbanka, irska Permanent, Komercijalna banka Portugalije i slovenačke Nova Ljubljanska banka i Nova kreditna banka Maribor.

 

Na stres-testu pale 24 banke

 

Međutim, pošto su investitori pročešljali masu podataka u testovima, postavilo se pitanje stanja i nekoliko banaka u Nemačkoj.

 

I pored toga što su banke prošle glavni test čiji su rezultati objavljeni u nedelju, one nisu ispunile oštrije kriterijume finansijske snage koji će se primenjivati u narednim godinama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here