pixabay.com

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je Srbija, prema najnovijoj fleš prognozi, imala pad BDP-a u trećem kvartalu od 1,3 odsto, što je trenutno najbolji rezutlat u Evropi.

Kaže da se čekaju podaci za još neke zemlje, ali da ćemo svakako biti prvi ili drugi po rastu od minus 1,3 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Sa druge strane, imali smo u trećem kvartalu rast BDP-a u odnosu na drugi kvartal ove godine od 11 odsto, dodao je Vučić.

Predsednik napominje da se mnoge zemlje u Evropi hvale rastom u odnosu na drugi kvartal, ali da je tako zato što su imale veliki rast zato što im je drugi kvartal bio veoma loš.

Podaci za treći kvartal su pozitivne vesti, dodao je Vučić i istakao da sada svakako možemo da tvrdimo da će Srbija imati najveći rast BDP-a za celu 2020. u Evropi.

Dodatno podstičemo rast BDP, dodatna ulaganja u puteve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će vlada izdvojiti dodatna sredstva za ulaganje u održavanje puteva i nastavak izgradnje koridora, a sve kako bi se dodatno podstakao rast BDP-a.

– Moraćemo da idemo ubrzano i na dodatna ulaganja u održavanje puteva i zato smo danas dogovorili, Ana Brnabić je to predložila da se izdvoji 14,7 miljardi dinara, a u koridore, da bi platili sve ranije preuzete obaveze i klejmove još čak 10,9 milijardi odnosno gotovo 100 miliona evra – rekao je Vučić.

Kaže da će država sve to da isplati kako bi pojačala snagu našeg BDP-a.

Vučić je dodao da je to bila jedna od glavnih tema na sednici vlade kojoj je prisustvovao.

– Moramo da završavamo gasovod i isplatimo neke stvari, zatim da ubrzamo eksproprijaciju na autoput Preljina – Požega, kao i na Moravskom koridoru. Još neke stvari treba da uradimo da bi dodatno podigli BDP – naveo je on.

Ističe da tu treba posebno da se istaknu ministarstva za građevinarstvo i enegetiku.

Želimo da budemo još snažniji u ekonomiji, naglasio je Vučić.

 Da dižemo ekonomiju, da ne ulazimo u svađe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je članove vlade, skupštine i druge državne zvaničnike na drugačiji odnos prema zemljama u regionu i teritorijama, da, kako je rekao, mi u Srbiji “trpimo više, a odgovaramo manje”.

Tu molbu preneo je na posebnoj sednici Vlade Srbije i apelovao da treba raditi kako je najpametnije da naša ekonomija prestiže sve i da ne ulazimo u političke svađe sa drugim zemljama.

Vučić je rekao da je dogovoreno, razumevajući težinu pozicije Srbije, jer nikome ne odgovara značajno uvećana ekonomska snaga naše zemlje, da ćutimo, radimo i pustimo one koji ne moraju da žele najbolje o Srbiji, da pričaju najgore o nama.

On je istakao da će Srbija biti jedna od retkih zemalja koja će ne samo minimalac, već i plate u javnom sektoru i penzije uvećavati bez značajnijih negativnih efekata po budžet, to jest uz držanje zdrave privrede bez zaduživanja naše zemlje.

Naveo je da su gotovo sve evropske zemlje iznad nas po javnom dugu, rekavši da je javni dug naše zemlje ispod Mastrihta sa 57,8, a Nemačka, na primer, iznad 70 procenata.

Izrazio je zadovoljstvo što je današnjoj sednici prisutvovao i predsednik parlamenta Ivica Dačić, rekavši da je značajna i parlamentarna diplomatija kako bi imali ujednačen, racionalan i odmeren pristup rešavanju svih spoljnopoltičkh problema.

– Treba da budemo trpeljivi, strpljivi i guramo našu ekonomiju napred. To ne zanči da se bilo koga plašimo, da neko suštinski neće razumeti našu poziciju, već da želimo dobre odnose sa svima, i jedina stavr u kojoj želimo da se takmičimo jeste ekonomja, stopa rasta BDP-a. Tim takmičenjem želimo da se ponosimo, u drugim oblastima ne želimo da se takmičimo – zaključio je on.

Možemo da budemo optimisti

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da u Srbiji raste industrijska proizvodnja i da po tom pitanju možemo da budemo optimisti.

Vučić je naveo i da bi bilo značajno i dobro za zemlju kada bi IT sektor, čiji izvoz ove godine učestvuje u BDP-u sa 5,6 odsto, porastao na šest odsto, pogotovo zato što je teško za očekivati da poljoprivreda, posle tri, i četvrtu godinu za redom ostvari rekordne rezultate.

– Industrijska proizvodnja raste, a to je krvotok, suština – rekao je Vučić.

On je izneo podatak da je prerađivačka industrija zabeležila rast od 2,3 odsto u odnosu na treći kvartal 2019. godine, ukupna industrija rast od 3,1 odsto, a poljoprivreda je “porasla”za 4,5 procenata.

– Kada imate takve podatke, onda možete da budete optimisti – rekao je Vučić.

On je ukazao da je problema bilo u niskogradnji, zbog nedovoljno plaćanja i manje ulaganja u održavanje i izgradnju lokalnih i regionalnih puteva, što će se, kaže, ispraviti sa 14,7 milijardi ulaganja i mnogo radova koje tek slede.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here