Pad industrijske proizvodnje za 6,3 odsto

0

Industrijska proizvodnja u Srbiji u septembru ove godine bila je za 6,3 odsto manja nego u istom mesecu prošle godine, objavljeno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

 

Industrijska proizvodnja u junu ove godine bila za 14,1 odsto manja nego u junu 2008. godine, u julu je zabeležen pad od 15,4 odsto. U avgustu je taj pad smanjen na 10 odsto.

 

Kako se navodi na sajtu Zavoda, proizvodnja je u prvih devet meseci 2009. godine bila za 15 odsto manja nego u istom periodu 2008. godine.

 

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u septembru 2009. godine u odnosu na septembar 2008. godine imale su proizvodnja prehrambenih proizvoda, hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvodnja nameštaja, proizvodi od gume i plastike, proizvodnja mašina i uređaja, osim električnih.

 

U prerađivačkoj industriji u septembru zabeležen je pad od 8,6 odsto, u sektoru vađenja ruda i kamena pad od 6,5 odsto, a rast od 5,1 odsto je zabeležen u sektoru proizvodnje i distribucije električne energije, gasa i vode.

 

Obim industrijske proizvodnje u septembru 2009. godine u odnosu na septembar 2008. beleži pad u 19 oblasti, a rast u 10 oblasti.

 

Kada se u podatke uključi proizvodnja preduzeća sa manje od 50 zaposlenih, industrijska proizvodnja u septembru ove godine manja je za 5,6 odsto u odnosu na prošlogodišnji prosek, a u prerađivačkoj industriji pad je iznosio 5,9 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here