pixabay.com

Nemački Audi je u prvom tromesečju zabeležio pad prodaje, ali taj proizvođač automobila ipak može da se pohvali rekordnim profitom.

Dobit Audija se bez poreza udvostručila na 2,9 milijardi evra, što je najveći profit ikada u prvom kvartalu, saopštilo je u četvrtak preduzeće. Audi je između ostalog profitirao i zbog pozitivnih efekata pristiglih sirovina, koji su mu doneli 1,2 milijarde evra.

Pored toga, pod krovom koncerna prvi put je konsolidovan i bilans marke Bentli (Bentley) koja je četvrta uz Audi, Lamborgini (Lamborghini) i Dukati (Ducati). Ali situacija u kojoj je Audi je i inače, uprkos problemima sa sirovinama, čipovima i snabdevanjem delovima, dobra.

Tako je nestašica automobila na tržištu rezultirala i time da je u stanju da daje “znatno” manje popuste na vozila, pojasnio je šef finansijske uprave koncerna Jirgen Ritersberger.

Situacija na tržištu je, prema njegovim rečima, odlična. Dodatno, Audi sada više proizvodi skupocenije i isplativije automobile.

To, uz uključenje finansijskog bilansa Bentlija u bilans koncerna, objašnjava zašto je ukupna dobit porasla za dva odsto, na 14,3 milijarde evra, iako je na nivou koncerna broj isporuka vozila opao za 16 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

U toku cele godine koncern Audi planira da isporuči 1,8 do 1,9 miliona vozila, i da dostigne ukupnu dobit između 62 i 65 milijardi evra.

Time ta kompanija, koja je deo grupe Folksvagen, potvrđuje svoju prognozu “uprkos geopolitičkim neizvesnostima izazvanih ratom u Ukrajini i poteškoćama sa snabdevanjem.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here