Vesti

Urednica magazina “Biznis” i “Ekonometar”, Radojka Nikolić izjavila je da se očekuje da će 2023. godina biti inflatorna i to sa dvocifrenom inflacijom čije se spuštanje ispod 10 odsto može očekivati tek krajem godine.

– Kad se bude posmatrala cela godina, mi ćemo sigurno u proseku imati dvocifrenu inflaciju, a povratak u neke normalnije inflatorne tokove sa inflacijom oko četiri, pet odsto očekuje se tek krajem 2024. ili 2025. godine – rekla je Nikolićeva za Tanjug.

To će, ukazala je, dovesti do smanjenja kupovne moći i životnog standarda.

– To je neminovno – kaže Nikolićeva.

Govoreći o kreditima, podsetila je da euribor već neko vreme postepeno raste i dodala da je trenutna vrednost šestomesečnog euribora 2,7 odsto, a da se procenjuje da će ići do četiri odsto, te da će to svakako uticati na povećanje rata kredita. Navela je da je euribor osam godina bio negativan što je, kaže, nezabeleženo u njegovoj istoriji.

– Sadašnje povećanje euribora koje ide po 0,5 odsto, nekada i 0,25 odsto i 0,75 odsto, zavisi kako će se banke opredeljivati, sigurno će uticati na povećanje rata kredita – rekla je Nikolićeva.

S druge strane, dodala je, povećava se i referentna kamatna stopa koju daje Narodna banka Srbije, a koja je sada, kako kaže, pet odsto.

– Po preporuci, kao što rade sve druge banke, i naša banka podiže kamatu za 0,5 odsto, s vremena na vreme. Trenutno je pet, a očekuje se da će svakako u ovoj godini ići do šest, a moguće i više, zavisno od situacije – rekla je Nikolićeva.

Navela je da je čitav svet u vrlo teškoj situaciji i podsetila na najave iz Međunarodnog monetarnog fonda da će trećina svetskih ekonomija biti u recesiji ove godine, kao i polovina ekonomija u EU.

– To znači da nema privrednog rasta, a kad nema privrednog rasta, to je teška ekonomska situacija za sve – zaključila je Nikolićeva.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here