Youtube/Radiotelevizioni 21
Avdulah Hoti

Koalicioni partneri u kosovskoj vladi poručili su premijeru Avdulahu Hotiju da više ne može donositi odluke bez konsultacija sa njima, a kao zamerka se navodi način na koji je on nastavio dijalog sa Srbijom.

Poslanici Alijanse za budućnost Kosova kažu da njihova stranka podržava dijalog, ali naglašavaju da dijalog u Briselu nikada nije proizveo ništa dobro za Kosovo, bez prisustva Sjedinjenih Američkih Država.

Stav poslanice Time Kadrijaj je da Kosovo ne sme da sklizne u tehnički dijalog, jer tehnički dijalog odgovara Srbiji.

– Mi smo koalicioni partneri i moramo se konsultovati u vezi bilo koje odluke. Videli ste da se i gospodin Haradinaj usprotivio, kao i poslanici i Hotiju je jasno da ne može da nastavi sa dijalogom bez konsultacija sa koalicionim partnerima, bez časne reči i opozicijom – rekla je Kadrijaj.

Neslaganje među koalicionim partnerima unelo je i prošlonedeljeno imenovanja Skendera Hisenija za koordinatora za dijalog sa Srbijom od strane premijera Hotija.

Generalni sekretar NISME Biljal Šerifi rekao je da trenutna neslaganja ove stranke s premijerom Hotijem se odnose samo na to kako je započeo dijalog sa Srbijom.

– Inicijativa izražava zabrinutost da će se, ukoliko se razgovara o određenim temama, proces odvijati u nedogled i mogao bi krenuti prema tehničkom dijalogu koji smo imali – rekao je Šerifi.

On smatra da u koaliciji nema neslaganja po drugim temama i kako ističe, radi se šta treba.

– Po ostalim temama se radi, svakodnevno, ponekad postoje pitanja sa kojima se slažemo, ali i ona sa kojima se ne slažemo. Ipak, u vladi se odluke donose većinom glasova i ima napretka – rekao je Šerifi.

U stabilnost vladajuće koalicije u subotu je uveravao i kosovski premijer koji je rekao da vlada, institucije i njihovi rukovodioci rade posao koji im je u nadležnosti.

– Vlada je stabilna i na osnovu koalicionih sporazuma koje imamo, nastavljamo da radimo svoj posao. Skupština radi svoj posao, Predsedništvo radi svoj posao. Naš rad se normalno odvija i nema promene situacije i političkih aranžmana – rekao je Hoti.

Nasuprot tome, politolog Ramuš Tahiri smatra da je koalicija Hotijeve vlade krhka jer, kako kaže, funkcionisanje ili stav vlade zavisi od glasova svakog koalicionog partnera.

Prema njegovim rečima, kada su podeljena ministarstava između stranaka u koaliciji, napravljeni su kompromisi i ti kompromisi se sada ispoljavaju.

– Čini se da ova vlada nema stabilnost i da je ušla u spiralu silaska sa vlasti, jer je neslaganje sa premijorom iznela Alijansa za budućnost Kosova koja je vrlo važan partner. Ne može Vlada Kosova da bude stabilna sa sukobom koalicionih partnera. Rešenje su ili novi izbori ili ulazak Demokratske partije Kosova u koaliciju koja bi nadoknadila glasove i obezbedila parlamentarnu većinu – rekao je Tahiri.

Analitičari kažu da aktuelna vlast izgleda nemoćna da se suoči sa dijalogom sa Srbijom.

Partneri u vladajućoj koaliciji, ABK i Socijaldemokratska inicijativa zatražili su da Demokratska partija Kosova bude uključena u vladu Hotija.

Zvaničnici DPK obavestili su Hotija da on nema podršku DPK za dijalog, sve dok ga ne budu vodile SAD.

Lider Alijense za budućnost Kosova i bivši premijer Ramuš Haradinaj rekao je nedavno da će prekinuti podršku premijeru Hotiju, ukoliko nastavi politički dijalog sa Srbijom u onom obliku u kojem ga je započeo, dok je Fatmir Ljimaj iz Socijaldemokratske inicijative poručio da je vladi potrebna DPK.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa rekao je da je razgovarao sa koordinatorom za dijalog Skenderom Hisenijem naglašavajući da je dijalog u potpunosti politički i da će, kako je rekao, rezultirati međudržavnim političkim sporazumom o obostranom priznavanju.

– Izrazio sam svoju i podršku DSK stavu da ne postoji poseban sporazum, van sveobuhvatnog sporazuma koji bi rezultirao međusobnim priznavanjem. Taj dijalog je u potpunosti politički i rezultiraće međudržavnim političkim sporazum za uzajamno priznavanje – rekao je Mustafa.

On je istakao da je za ovaj proces neophodna međuinstitucionalna saradnja, kao i saradnja svih političkih aktera.

– U ovom procesu mora se pružiti snažna podrška premijeru Hotiju, vladi, predsedniku i svim državnim mehanizmima koji unapređuju ovaj politički dijalog. Odgovornost za dijalog je na vladajućoj koaliciji, dok dijalogom pripada parlamentarnoj ustavnoj većini, a ne niti jednom posebnom entitetu – zaključio je Mustafa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here