Printscreen
Otkrio podvale: Milivoje Ivanišević

Neki Srebreničani, predstavljeni kao žrtve zločina 1995. godine stradali su pre toga, otkrila je Radio-televizija Republike Srpske, uz navode da poseduje dokument sa dokazima o tome. Tvrdnje potkrepljuju imenima i prezimenima 11 Bošnjaka sa godinom smrti i nestanka, gde se vidi da su stradali pre julskih dešavanja u Srebrenici.

Da je oko memorijalnog centra u Potočarima bilo mnogo manipulacija za “Vesti” potvrđuje i Milivoje Ivanišević, osnivač i predsednik Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku.

– U Srebrenicu sam ušao 12. jula 1995. na Petrovdan, dan posle stradanja, i prvo naišao na pobijene Srbe. Sećam se i da smo našli i ubijenu ženu srpske nacionalnosti Ivu Mirković – priča naš sagovornik.

On je rekao da je mesec kasnije poslao svoje saradnike da snime groblje “žrtava” i da je uz pomoć tih snimaka ustanovio da su mnoga imena stradalih i ranije postojala na spomenicima. To je, podseća, objavljivao u svojim knjigama o Srebrenici i ističe da je bilo raznih manipulacija.

– Recimo, uvidom u biračke spiskove za izbore 1996. pronašli smo 3.016 glasača, za koje smo ustanovili da su navedeni kao žrtve. Bilo je i drugih manipulisanja, ali ih niko ne pominje – ukazuje Ivanišević.

Manipulacija direktora Memorijalnog centra Potočari Emira Suljagića o broju žrtava jula 1995. nije usamljen slučaj, navodi RTRS i dodaje da je, sudeći prema dokumentima, već 1996. počela institucionalna revizija.

– U službi su bili tadašnja Federalna komisija, kasnije bošnjački ogranak Instituta za nestala lica, Međunarodna komisija za nestale osobe, čak i pojedini sudovi nižeg ranga. Svi su izdavali potvrde i prepravljali podatke o mestu, vremenu i načinu smrti muslimana/Bošnjaka iz lažno demilitarizovanog srebreničkog regiona – navodi RTRS i dodaje da ima u posedu još desetine tajnih dosijea podrinjskih muslimana.

Svima je, ističe se na sajtu javnog servisa Srpske, imenilac zajednički.

– Nakon što su sarajevske bivše i aktuelne institucije umešale prste smiraj su našli u Potočarima, a kao datum smrti piše jul 1995. godine – navodi RTRS.

Izraelski istoričar Gideon Grajf, predsednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995, kaže da se u Srebrenici nije desio genocid i da broj bošnjačkih žrtava ne prelazi 3.714. Komisija je, ističe on, izradila ozbiljan, profesionalan i uravnotežen izveštaj, veran istini i istorijskim događajima i u tom dokumentu odgovorila na predrasude protiv srpskog naroda i onih koji su učestvovali u tim događajima od pre tri decenije.

Naučna istina

– Dokument Nezavisne međunarodne komisije na 1.200 strana je dokaz ozbiljnosti rada. Komisiji su bitne činjenice, ne legende, priče i glasine, odnosno samo istina. Ostali smo verni istini, jer smo ozbiljni. Naučnici i samo je istina osnov naučnog rada – kazao je Gideon Grajf. On je dodao da je Komisija došla do dva glavna zaključka, od kojih se jedan tiče definicije genocida, a drugi broja žrtava.