Pexels
Ilustracija

Ukoliko vam pojedini sugrađani deluju neobično, to je sigurno zbog toga što je većina njih skinula maske s lica. Naime, od vikenda ova vrsta zaštite više nije obavezna u zatvorenom prostoru u većem delu Australije.

U današnjem broju “Vesti“ bavimo se aktuelnim propisanim merama u vreme pandemije.

Australijska Prestona Teritorija

Od prošle nedelje maske nisu obavezne u većini zatvorenih prostorija, ali su potrebne u javnom prevozu, bolnicama i ustanovama za brigu o starima.
Nastavnici i vaspitači moraju u zatvorenom prostoru da nose maske, kao i učenici od sedmog do 12. razreda. Za učenike od trećeg do šestog razreda maske nisu obavezne, ali se đaci podstiču da ih nose.
Odluka o maskama bile su na snazi od 22. decembra prošle godine.

Novi Južni Vels

Od petka maske više nisu obavezne u većini zatvorenih prostora u NSW, osim u javnom prevozu, bolnicama i ustanovama za brigu o starima.
Tamo gde ljudi ne mogu da održavaju distancu biće podstaknuti da nose maske, kao što su recimo maloprodajni objekti.
Od danas, 28. februara, srednjoškolci i zaposleni u školama više neće morati da nose maske. Osoblje u osnovnim školama i vrtićima moraće da sačekaju 7. mart na promenu.
Nakon ovog datuma, maske će i dalje biti u obavezi da nose zaposleni u školama za posebne namene.
Deca u vrti
ima do 6. godine samo se podstiču da nose zaštitu na licu.
Dosadašnje mere su bile na snazi od 24. decembra.

Severna Teritorija

Maske su obavezne, mada je rasprava o obavezi nošenja u toku i kako je rekao glavni ministar Majkl Gener očekuje da se u toku ove nedelje donese odluka o ukidanju mere.
Za sada su maske obavezne u svim javnim, zatvorenim prostorima za osobe starije od 12 godina, uključujući ugostiteljstvo, maloprodaju i javni prevoz.
Propis je na snazi od 31. decembra prošle godine.

Kvinslend

Od petka, 4. marta u 18 sati, maske više neće biti potrebne u zatvorenim prostorijama, uključujući radna mesta, škole i ugostiteljske objekte.
I dalje će morati da se nose u javnom prevozu, i kada ste u okruženju visokog rizika, kao što su ustanove za invalidna lica, bolnice i starački domovi.
Maske se preporučuju i dalje u okruženju gde socijalno distanciranje nije moguće.
Dosadašnje mere su na snazi od 2. januara.

Južna Australija

Maske su obavezne za sve zatvorene javne prostore u Južnoj Australiji, uključujući maloprodajne i ugostiteljske objekte.
Svi stariji od 12 godina moraju da nose maske u zatvorenim javnim prostorima, dok vlada snažno preporučuje upotrebu zaštite na radnim mestima u zatvorenom prostoru.
Maske su obavezne za učenike od sedmog do 12. razreda i preporučuju se učenicima od trećeg do šestog.
Premijer Stiven Maršal je rekao da, iako će uskoro doći najava u vezi sa ublažavanjem ograničenja, moglo bi da prođe “dve, četiri ili šest nedelja“ pre nego što se uklone ograničenja kao što je obaveza nošenja maski.
Ova pravila su na snazi od 19. jula prošle godine.

Tasmanija

Obavezno nošenje maski ostaje na snazi. Potrebne su za sve osobe starije od 12 godina u svim zatvorenim javnim prostorima, uključujući ugostiteljstvo, maloprodaju i javni prevoz.
Ove mere su na od 21. decembra prošle godine.

Viktorija

Maske više nisu u obavezi u većini zatvorenih prostorija.
Kupci i gosti nisu u obavezi da nose maske u trgovinama i ugostiteljskim objektima, dok osoblje mora i dalje da ih nosi.
I dalje su obavezne za učenike od trećeg razreda i starije, kao i za radnike u osnovnoj školi i vrtićima.
Maske su obavezne i za visoko rizična mesta kao što su: javni prevoz, taksi, avioni, aerodromi, bolnice i ustanove za negu starih, kao i na otvorenom prostoru, ako događaju prisustvuje preko 30.000 ljudi.
Dosadašnje mere su bile na snazi u Viktoriji od 23. decembra prošle godine.

Oštrije mere u Zapadnoj Australiji

U svim zatvorenim javnim prostorima u Zapadnoj Australiji postoji obavezna nošenja maski za lice.
Premijer Mark Mekgoven je nagovestio i strožija ograničenja ako to bude trebalo. U tom slučaju, maske bi bile potrebne za decu od trećeg razreda i starije.
Za sada ne postoje jasne naznake kada će Zapadna Australija da pređe na strožije mere. Ove mere su donete za Pert i jugozapadni region države od 16. januara, a zatim su proširena na celu državu 21. februara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here