EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV
Marija Zaharova

Zapadne kolege „sve dublje se zakopavaju“ sa pričom o trovanju Alekseja Navaljnog hemijskim oružjem, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, ukazujući na kontradiktornosti kada je reč o datumima putovanja eksperata OZHO u Nemačku.

Konkretno, u nacrtu izveštaja Organizacije za zabranu hemijskog oružja, gde se spominje incident sa Navaljnim, navodi se da je Tehnički sekretarijat OZHO poslao u Nemačku eksperte u cilju pružanja tehničke pomoći u situaciji sa Rusom još 20. avgusta 2020. godine, odnosno na dan kada je Navaljnom pozlilo na letu Tomsk-Moskva. Pritom, ranije su bili objavljeni drugi datumi njihovog putovanja.

Stalni predstavnik Rusije pri organizaciji Aleksandar Šulgin izjavio je na 97. sednici izvršnog saveta OZHO održanoj u Hagu da će Rusija insistirati na objašnjenju od OZHO tim povodom.

– To je to. Zapadne kolege, ruku pod ruku sa Navaljnim, složno se sve dublje zakopavaju sa svojom pričom o trovanju hemijskim oružjem – napisala je Zaharova na Telegramu.

Kako je konstatovala, na pitanje ruskih diplomata o kontradiktornostima sa datumima generalni direktor Tehničkog sekretarijata OZHO nije imao odgovor, a stalna predstavnica Nemačke je izjavila da je reč o grešci koju nisu na vreme ispravili.

– Pada zavesa, a za njom i dekoracija – zaključila je portparolka.

Slučaj Navaljni

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni hospitalizovan je u Omsku prošlog avgusta nakon što mu je pozlilo u avionu na putu iz Tomska. Na osnovu rezultata ispitivanja, omski lekari su kao glavnu dijagnozu naveli metabolički poremećaj, što je izazvalo oštru promenu šećera u krvi. Još uvek nije jasno šta je bilo uzrok tome, ali prema rečima omskih lekara, u krvi i urinu Navaljnog nisu pronađeni otrovi.

Kasnije je Navaljni avionom prebačen u Nemačku. Posle toga je nemačka vlada objavila, pozivajući se na vojne lekare, da je Navaljni navodno otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Istovremeno, vlasti Nemačke ranije nisu negirale da je njihova obaveštajna služba BND od 1990-ih godina imala pristup bojnom otrovu „Novičok“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here