Tanjug
Borut Pahor i Aleksandar Vučić

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Beogradu, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je zabrinut zbog nekih procesa i izjava koje se mogu čuti na Zapadnom Balkanu, a naročito u poslednje vreme, i poručio da EU na njih može da odgovori brzim i uspešnim širenjem na Zapadni Balkan.

Pahor je istakao da bi to bilo odlučujuće za mir i bezbednost, kao i blagostanje ljudi na Zapadnom Balkanu.

– Hvala predsedniku Vučiću za ovaj razgovor i što je spomenuo slovenačke vojnike na Kosovu i sutra ću ih posetiti – rekao je Pahor.

On je dodao da će se tokom posete Kosovu založiti kod sagovornika da se implementira sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom. Pahor je rekao da je zabrinut i zbog toga što je zastao dijalog između Beograda i Prištine i da bi ga trebalo nastaviti.

Slovenija je veliki zagovornik tog dijaloga i još uvek ga podržava, kazao je on, i istakao da zastoj u dijalog ne koristi ni Srbiji niti Kosovu, kao ni regionu niti Evropskoj uniji.

– Treba nastaviti pregovore kako bi se odnosi regulisali da ne bi ugrozili mir, bezbednost i saradnju u regionu – poručio je Pahor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here