EPA/Andrej Čukić
Predsednik Slovenije Borut Pahor

Predsednik Slovenije Borut Pahor izrazio je zadovoljstvo što su na današnjem sastanku lidera Zapadnog Balkana procesa “Brdo-Brioni” usvojeni zaključci.

Pahor je, na konferenciji za novinare rekao da je vođena pristojna diskusija i da podele nisu bile toliko dramatične da spreče usvajanje zajedničkog dokumenta.

– Nismo bili u stanju da usvojimo deklaraciju, i prestali smo pripremu, uoči samita, jer je bilo pitanja koja su nas delila. Tokom konferencije bilo je zajedničkih stavova, pa smo usvojili zaključke – objasnio je on.

U zaključcima je naglašeno da je proširenje EU geopolitičko pitanje.

– Pozvali smo na ubrzanje procesa. Pozivamo da se dodeli status kandidata BiH do kraja ove godine, kao i da se ukine vizni režim. Takođe pozivamo EU da podrži Zapadni Balkan u suočavanju sa energetskom i krizom u vezi namirnica – naglasio je on.

Na pitanje da li je od Srbije traženo da prizna Kosovo, Pahor je kazao da je razgovarano o dijalogu, ali da to od Srbije nije traženo.

– Pozivam sve zemlje da nastave dijalog i reše problem u cilju mira i stabilnosti, to je moj lični stav – rekao je Pahor.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je kopredsedavao sastankom, rekao je da se o tome nije razgovaralo, jer bi to bio put bez kraja.

– Trenutno nije realistično da Srbija prizna Kosovo, stav je predsednika Srbije i građana. Mi se zalažemo da svi treba da priznaju koji to nisu učinili do sada. Nema alternative pronalaženju rešenja nego kroz dijalog – ocenio je on.

1 COMMENT

  1. Значи Олаф Шолц је причао глупости у Београду??? Какви су ово преваранти и муљатори !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here