EPA/Andrej Čukić
Predsednik Slovenije Borut Pahor

Jedan je način da ne dođe do podele na Balkanu, a to je da čitav Balkan ide u Evropsku uniju, poručio je u Budvi predsednik Slovenije Borut Pahor na 2BS Forumu, na panelu sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Kada je pitanju proširenje EU, Pahor napominje da je postojao optimizam neko vreme, ali da je opao, navodeći i da je manje volje bilo u Briselu, prenela je Pobjeda.

– Zbog rata u Ukrajini mir i stabilnost na Balkanu je krhka. To smo pokušali objasniti i EU. Mi smo 2016. tokom razgovora u Sarajevu rekli da proširenje nije tehnički problem nego geopolitički i da treba biti fleksibliniji u Briselu – kazao je Pahor.

On je izrazio nadu će Brisel napraviti nekoliko koraka, oceniviši da će, ako dođe do proširenja, sve zemlje Balkana pristupiti u manje-više istom periodu.

– Mislim da je odgovornost svih nas u regionu da učinimo sve da Balkan uđe u EU kao stabilna regija. Mislim da će jedna od posledica rata u Ukrajini biti nova podela u Evropi koja je nestala sa padom Berlinskog zida. Jedan je način da ne dođe do podele na Balkanu, a to je da čitav Balkan ide u EU. To u punoj meri zavisi od toga kako će Vučić i Srbija regulisati stratešku situaciju u kojoj je – istakao je Pahor.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here