Tanjug
Borut Pahor i Aleksandar Vučić

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas, na panel debati o Zapadnom Balkanu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, da je EU odgovor na sva pitanja koja muče taj region.

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, Pahor je rekao da bi proces proširenja EU treblao da bude inteziviran i upozorio na potcenjivanje situacije u regionu.

On je rekao da postoje određeni zabrinjavajući procesi koje bi trebalo uskoro uočiti i rešiti, prenela je STA.

On je identifikovao tri glavna problematična pitanja u ovom trenutku – situaciju u Bosni i Hercegovini, zaustavljeni dijalog Beograda i Prištine i bugarsko blokiranje pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU.

Pahor je podržao Otvoreni Balkan, inicijativu koju su pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija u pokušaju da se uspostavi slobodan protok ljudi, kapitala i dobara kao u Šengenskoj zoni, ali je rekao da to nije niti treba da bude alternativa EU.

On smatra da bi i druge zemlje u regionu mogle da se pridruže inicijativi, što vidi kao način za dalju saradnju u regionu.

U debati su učestvovali i predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani, ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković, hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit.

U debati o budućnosti odnosa između EU i Zapadnog Balkana učestvovao je i slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar.

On je rekao da ne treba zanemariti strateški značaj odnosa između evropskog bloka i zemalja u regionu.

Ključna stvar je rešavanje pitanja koja proizilaze iz prošlosti koja koče delotvorniju i ambiciozniju saradnju u budućnosti, uključujući i proces proširenja EU, rekao je Logar, prenelo je slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova.

3 COMMENTS

  1. Jer si ti zato otišo u Ameriku da živiš i njima služiš štosi znao daje EU propala stvar epa vidiš zajebo si se jer EU nije propala ti zavičaj zadovoljavaš glupostima tvojim ovde jer da jesi pametan ko što nisi otišo bi u beč onda za svaku sitnicu kafu il slavu svratio bi u zavičaj samo za 60 min vožnje znači mlatiš na prazno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here