Đ. Janković
I dalje pod zaštitom: Vladimir Mitrić

Loznički novinar Vladimir Mitrić je sedamnaest godina pod policijskom zaštitom. O njegovim problemima razgovarali su predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara, a Veran Matić, član Radne grupe i predsednik ANEM-a i Komisije za istraživanje ubistava novinara, rekao je posle razgovora da je Mitrićev slučaj verovatno “jedinstven u Evropi”, da se novinar toliko godina nalazi pod policijskom zaštitom.

– Mitrićev slučaj, koji je posebno složen i težak, samo je delimično rešen, sa jednom presuđenom kaznom, ali je nedovršen u mnogim aspektima, poput nadoknade štete – kazao je Matić.

Na sastanku je zaključeno, izjavio je Matić, i da se Mitriću može pomoći pružanjem besplatne pravne podrške advokata dokazanih u medijskom pravu.

– Kad analiziramo Mitrićev slučaj, u velikoj meri su institucije sistema bile isprepletane sa kriminalnim miljeom. One su dovele do upozoravajućih napada na Mitrićevu imovinu, demoliran mu je automobil tri puta, što nije sankcionisano, a onda je došao i pokušaj ubistva, bez obzira što to u sudskom procesu nije tako okvalifikovano.

Mitrić je rekao da smatra da je “ovo veliki dan ne samo za Loznicu i gradsku upravu, već i za srpsko novinarstvo i društvo”.

– Odavde su otišle jasne poruke, rekli smo da ćemo nastojati da pomognemo zaštiti kolega, ali i ljudi iz institucija koji rade svoj posao. Kad se, nedavno, desio poslednji atak na mene, bio sam iznenađen odličnom reakcijom policije, tužilaštva i suda, što nekad nisam mogao da sanjam – kazao je on.

Osnovni sud u Loznici je nedavno doneo rešenje da se bivšem policajcu za koga se sumnja da je u Dragincu pretio Mitriću zabrani prilaženje, sastajanje i komuniciranje sa ovim novinarom, zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti. Mitrić je po završetku izveštavanja u Dragincu, uz policijsku zaštitu, svratio u restoran gde mu je bivši policajac uz uvrede rekao da ”zna da će ga ovaj sigurno ponovo prebiti”, misleći na policajca koji mu je pre 17 godina bejzbol palicom naneo teške telesne povrede. Inače, zbog tog fizičkog napada Mitrić je od 2005. godine pod stalnom policijskom zaštitom.